Een oppositiebetoging in Teheran (Wikimedia)

Een oppositiebetoging in Teheran (Wikimedia)

Uncategorized

Oppositie Iran vraagt om boycot presidentiële verkiezingen

Sonja Dahlmans

De Iraanse oppositie heeft gevraagd om een boycott van de presidentsverkiezingen van 18 juni. De favoriete kandidaat van het regime, Ebrahim Raisi, was een van de verantwoordelijke rechters van de doodcommissies van 1988.

Studenten van de universiteit van Isfahan zijn op 30 mei een campagne begonnen de aankomende verkiezingen te boycotten. Verschillende Iraanse groepen van vluchtelingen van het harde regime steunen de oproep tot een boycott. Raisi, momenteel hoofd van de rechterlijke macht in Iran, heeft weinig concurrentie.

In een open brief roepen de activisten op om de verkiezingen te boycotten en Khamenei te verdrijven. Zij pleiten voor een regering ‘van het volk, door het volk en voor het volk.’ Zij eisen onder andere een referendum met als doel het ontbinden van de grondwet van de Islamitische Republiek Iran. Tevens vragen zij om het scheppen van noodzakelijke en voldoende voorwaarden voor vrije en eerlijke verkiezingen in de overgangsperiode onder toezicht van organisaties.

De briefschrijvers vragen ook om gelijkheid van man en vrouw, de scheiding van religie en staat en vrijheid van meningsuiting. Religieuze minderheden in het land worden nog altijd vervolgd. Zo moest volgens de regering de islamitische minderheidsgroep, de Bahai, hun doden maar begraven in de massagraven waarin de slachtoffers van de doodcommissies uit 1988 liggen.

Het regime heeft gereageerd op de oproep tot een boycott van de verkiezingen. In een toespraak na het vrijdaggebed zei Ahmad Alam Al-Hoda, vertegenwoordiger van de geestelijk leider Khamenei, dat mensen die niet gaan stemmen zijn als mensen die niet bidden. Volgens de woordvoerder staan alle politieke activiteiten onder bevel van de religie (islam). Het zou volgens hem een religieuze plicht zijn voor moslims om te gaan stemmen.

Ook de westerse media krijgen de schuld. Deze zouden volgens Al-Hoda de Iraanse verkiezingen een ‘verplicht nummer’ noemen. “Mensen die niet in het geloof (de islam) geloven en huurlingen van Amerika en de zionistische media zijn, kunnen zeggen wat ze willen, maar moslims die in Allah geloven, zouden moeten gaan stemmen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Oppositie Iran vraagt om boycot presidentiële verkiezingen”

  1. De Iraanse oppositie heeft gevraagd om een boycott van de presidentsverkiezingen van 18 juni. Kritiek op de islamitische overheid? Bij ons in Mechelen wordt je hiervoor vervolgd wegens racisme en ophitsing. Straks zijn de Iraanse Ayatollahs nog verdraagzamer dan Bart Somers en het gerecht van Mechelen?

Plaats een reactie

Delen