De Franse oud-president Nicolas Sarkozy - Afbeelding: Shutterstock

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Oud-president Sarkozy riskeert 1 jaar cel in zaak rond illegale financiering verkiezingscampagne

Niels Geerinck

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy riskeert een gevangenisstraf van 1 jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat is wat de tegenpartij eist. Hij zou illegale financiering hebben gebruikt tijdens het voeren van zijn campagne bij de verkiezingen in 2012. Daarnaast eisen de aanklagers ook dat Sarkozy een boete van 3.750 euro zou betalen. De oud-present is naar eigen zeggen volledig onschuldig.

Het is niet de eerste keer dat hij voor de rechter moet verschijnen. Sarkozy kreeg in maart al een celstraf in een zaak rond corruptie. Hij ging ook tegen dat vonnis in beroep. Ditmaal wordt hij voor de rechter verwacht omtrent de “Bygmalion-affaire” daarbij zouden hij en zijn campagneteam van 2012, meer dan 22 miljoen euro extra en onwettelijk hebben uitgegeven. Geld dat niet in de boekhouding werd opgenomen, zo bleek achteraf.

Sjoemelen met consultancybedrijf 

Tijdens de campagne in 2012 werd er duchtig met bankrekeningen gesjoemeld. Zo zou de meer dan 22 miljoen extra uitgaven bewust uit de boekhouding gehouden zijn, door het gebruik van een consultancybedrijf dat banden heeft met de firma Bygmalion.

Sarokzy ontkent met klem alle beschuldigingen aan zijn adres. “Ik zou graag hebben dat men mij uitlegt hoe ik in 2012 meer campagne heb gevoerd dan in 2007. Het klopt gewoon niet. Het is een fabeltje”, aldus de oud-president.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Oud-president Sarkozy riskeert 1 jaar cel in zaak rond illegale financiering verkiezingscampagne”

Plaats een reactie

Delen