Rechtbank weigert dwangsom op te leggen aan Frans mailbedrijf dat medewerking weigert in grootscheepse oplichtingszaak

De website van internetbededrijf Mailo kondigt privacy aan. (Screenshot)

Uncategorized

Rechtbank weigert dwangsom op te leggen aan Frans mailbedrijf dat medewerking weigert in grootscheepse oplichtingszaak

Kristof Luypaert

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag het Franse internetbedrijf Mailo een geldboete van 4.000 euro opgelegd. Dat bedrijf weigert al maandenlang gegevens belangrijk voor een gerechtelijk onderzoek vrij te geven. Het parket Halle-Vilvoorde had een geldboete van 80.000 euro en een dwangsom geëist van 1.000 euro per dag. Toch gaf het bedrijf die gegevens niet vrij. De rechtbank weigerde desalniettemin een dwangsom uit te spreken.

Het bedrijf zelf liet verstek gaan bij de uitspraak. Dat betekent dat het noch zelf aanwezig was, noch zich liet vertegenwoordigen door een advocaat. Maar dat bleek niet nodig te zijn. De Brusselse correctionele rechtbank leek in zijn vonnis niet erg zwaar te tillen aan de ten laste gelegde feiten.

Dat bleek onder meer uit het opleggen van een geldboete van slechts 4.000 euro, daar waar het parket Halle-Vilvoorde nochtans een zware geldboete van 80.000 euro had gevorderd. De door de rechtbank opgelegde geldboete bedraagt slechts 5% van wat het parket had geëist.

“We zijn bezig met een gerechtelijk onderzoek naar een grootscheepse oplichting”, argumenteerde het parket van Halle-Vilvoorde.

“Het gaat om feiten waarbij de daders zich valselijk hebben voorgedaan als een hooggeplaatste in een bedrijf om voor 667.000 euro aan elektronica te bestellen. Tijdens dat onderzoek zijn we op twee e-mailadressen gestoten, die gehost zijn door het Franse bedrijf Mailo. We hebben het bedrijf gevraagd de gegevens achter die mailadressen vrij te geven maar het bedrijf eist dat er eerst 90 euro per mailadres wordt betaald, 180 euro in totaal dus.”

Parket krijgt van rechtbank geen drukkingsmiddel

Dat gaat volgens het parket lijnrecht in tegen de geldende KB’s. Die voorzien dat een bedrijf pas kan vergoed worden nadat de gegevens zijn vrijgegeven. “We hebben hen dat ook duidelijk gemaakt, maar het bedrijf weigert zijn medewerking”, aldus het parket, dat een geldboete van 80.000 euro had gevorderd in de hoop op die manier een stok achter de deur te krijgen.

De rechtbank achtte de feiten dan wel bewezen maar legde slechts een zéér lage geldboete op. Nu de eis van het parket om een dwangsom op te leggen is afgewezen heeft het parket van Halle-Vilvoorde géén enkel drukkingsmiddel om het Franse bedrijf aan te moedigen tot spontane medewerking.

Gelet op het vonnis en de uitspraak van de rechtbank lijkt een mogelijke oplossing erin te bestaan die Koninklijke Besluiten aan te passen. Het gerechtelijk onderzoek naar de feiten van oplichting gaat intussen voort.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Rechtbank weigert dwangsom op te leggen aan Frans mailbedrijf dat medewerking weigert in grootscheepse oplichtingszaak”

  1. Waarom denkt u dat Willy? Hebt u dan een betere kennis van internationale rechtspraak of spreekt u eerder uit eigen ervaring? LSD / paddo’s of eerder een goed lijntje keta / coke bij het ontbijt?

Plaats een reactie

Delen