Uncategorized

Regering gunt burgers steeds minder privacy: “Van Quickenborne is engste nachtmerrie die uw privacy ooit zag”

Wannes Neukermans

Slecht nieuws voor iedereen die op zijn privacy gesteld is. Na Telenet en Proximus, moeten nu ook communicatiesoftware zoals Whatsapp metadata van hun gebruikers bewaren. Dat is althans het plan van de regering. Het doel is om ontoegankelijke chatapps en cryptofoons aan banden te leggen. De hoogste EU-rechter was reeds van oordeel dat die bewaarplicht de privacy schendt. De regering weet echter van geen ophouden, en werkt aan een nieuwe wet.

Vaste en mobiele telecomproviders moeten momenteel een jaar lang bijhouden wie met wie, wanneer en waar in contact staat. Dat is de zogenaamde metadata. De overheid kan dus ook al die gegevens opvragen. Het laatste stukje privacy dat de overheid ons nu nog gunt, is de exacte inhoud van die berichten en gesprekken. Nu heeft de Belgische regering een voorontwerp klaar, dat De Standaard kon inkijken.

Bij Instagram is uw privacy nog (enigzins) veilig

Dat voorontwerp voorziet ook dat de ‘interpersoonlijke communicatiediensten’ voortaan ook gegevens zullen moeten bijhouden. Het gaat dan over apps en sites met chatfuncties zoals Whatsapp, Facebook, Messenger of Telegram. Enkel wanneer de chatfunctie een louter bijkomstig kenmerk is dat onlosmakelijk verbonden is met een andere dienst, zoals bijvoorbeeld bij Instagram, geldt de plicht niet. Zelfs locatiegegevens van gebruikers moeten volgens de overheid bijgehouden worden.

Deze gegevens worden vaak gebruikt bij het gerecht, om te reconstrueren waar verdachten en slachtoffers zich bevinden en met wie ze het laatst in contact stonden. Buitenlandse bedrijven staan echter niet vaak te springen om privégegevens van haar gebruikers aan het gerecht door te spelen.

Inhoud aftappen

Versleuteling van communicatie is momenteel toegestaan om de vertrouwelijkheid van de communicatie en de veiligheid van betalingen te garanderen. Het nieuwe wetsontwerp bevestigt dat, maar voegt er wel aan toe dat die versleuteling er niet toe mag leiden dat identificatie-, verkeers- en zelfs locatiegegevens bewaard worden.

Daarnaast moeten aanbieders binnen de 24 uur op vraag van de autoriteiten metadata zoals de identiteit van gebruikers doorgeven. Ook moeten ze mogelijk maken dat de inhoud van de communicatie zelf, live afgetapt of bekeken kan worden.

Gebruik van cryptofoons tegengaan

“Dit is een poging om aanbieders van telefoons en communicatiediensten te verplichten een backdoor in te bouwen”, zegt onderzoekster Sofie Royer (KU Leuven). Het gebruik van cryptofoons of software die zo’n achterdeur niet toelaten, zoals het intussen opgedoekte Sky ECC, wordt – ook voor niet-illegale doeleinden – met de wet aan banden gelegd.

De federale regering heeft de nieuwe wet al een eerste keer goedgekeurd. Na een reeks adviezen zal het uiteindelijke ontwerp aan het parlement worden voorgesteld. De regering hoopt op een goedkeuring tegen het najaar.

Liberale accenten in regering zijn zoek

Veel mensen maken zich echter – terecht – zorgen over hun privacy. Zo noemt docent Mediarechten, privacy-activist en jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert “Vincent van Quickenborne (Open Vld) de engste nachtmerrie die uw privacy ooit heeft gezien.”

Het is volgens veel mensen ook zoeken naar de liberale accenten in deze federale regering. Dit is de zoveelste maatregel die volledig indruist tegen het liberale gedachtegoed, en toch blijven Vld’ers als Van Quickenborne, De Croo en Lachaert zich achter dit soort controlemechanismen scharen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Regering gunt burgers steeds minder privacy: “Van Quickenborne is engste nachtmerrie die uw privacy ooit zag””

  1. Extreem walgelijk. Dat dit mogelijk is vandaag de dag in een ontwikkeld land is pure waanzin. De huidige politieke ontwikkelingen zijn hopelijk een teken van een terminaal regime.

  2. Dat was te verwachten. Een ex-junkie – nu toevallig ook minister gebombardeerd en zeker niet om zijn onbestaande intellectuele capaciteiten – die nu alles wil controleren, wie, wat, waar en wanneer. Met dat soort van liberalen heb je geen communisten of groene jihadi’s meer nodig. Iets meer dan 80 jaar geleden had hij een mooie toekomst kunnen opbouwen in het derde rijk.

  3. Dat blauw is stilaan een vergif aan het worden voor onze liberale maatschappij. Inderdaad, van die liberale gedachte en ideologie blijft niets nog overeind met die Van Quickenborne, gesteund door zijn meetrippelede Decroo (die Vivaldi moet rechthouden ten koste van alles wat nog enigszins “liberaal” lijkt) en Laffaert (die in het liegen nog Verhofstad, het liegebeest, zal overtreffen). Wie die tendens niet wil inzien is triestig gesteld met zijn geestelijke vermogens: gedaan met alle nog resterende vrijheden van communicatie en opinie-delingen. Up to the next step… STASSI

  4. Volgens mij is dat een rechtstreekse inbreuk op het briefgeheim. Of de inhoud van een communicatie nu op papier staat dan wel electronisch is, het blijft “een brief”.

Plaats een reactie

Delen