Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Sammy Mahdi (CD&V) over niet-reguliere migranten: “Hongerstaking zal niet helpen voor hun concrete situatie”

Niels Geerinck

De voorbije maanden is er tussen Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en de vertegenwoordigers van illegale migranten op verschillende tijdstippen overleg geweest. Toch blijkt dat deze gesprekken erg niet vruchtbaar verlopen zijn. Volgens de Staatssecretaris worden ze bewust voorzien van verkeerde informatie omtrent de regularisatie. Heel wat illegale migranten zijn momenteel in hongerstaking gegaan, in de hoop dat hun eisen zullen worden ingewilligd.

Sammy Mahdi (CD&V) blijft ook vandaag open staan voor dialoog. “Ik maak mij zorgen over de mensen die in hongerstaking zijn gegaan om papieren op te eisen. Dit is gevaarlijk voor hun gezondheid en kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Ik blijf met aandrang vragen om de hongerstaking te stoppen. Dit zal niet helpen voor hun concrete situatie,” aldus Mahdi. De staatssecretaris kreeg heel wat kritiek over zich heen nadat hij in een tweet zei niet te hopen “moeten bewijzen hoe principieel” hij is.

Pro-migratie organisaties zetten druk

Voor hem is het vooral van belang dat mensen correcte informatie krijgen over de regularisatieprocedure. Het migratiebeleid bestaat uit vaste regels en de bijhorende wetgeving. De regularisatie is een uitzonderingsprocedure en moet dat blijven, zo vindt hij. Volgens Mahdi verspreiden de organisaties allerlei onwaarheden en zetten ze bewust aan tot een hongerstaking als drukkingsmiddel. “Het is mijn oprechte hoop dat er niemand sterft, maar een collectieve regularisatie zal er nooit komen, ook niet door een hongerstaking”, zo reageert Mahdi deze ochtend op Radio 1. Volgens hem moet elk dossier steeds apart bekeken worden. Het collectief regulariseren van illegale migranten vormt een uitholling van de legale migratie.

Meer personeel aanwerven

De Staatssecretaris toont begrip voor de frustratie en geeft toe dat de individuele behandeling van aanvragen vaak erg lang duren. Om de behandeling van de dossiers korter te maken wil de regering investeren in het aanwerven van extra personeel bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Sinds 2009 is de situatie op het terrein slechter geworden. Mensen die hier lang illegaal verblijven, worden bijna nooit voldoende opgevolgd. Mahdi wil inzetten op een “aanklampend beleid” waarbij “niemand losgelaten wordt”. Daarmee wil hij naar eigen zeggen ook beter opvolgen wie het grondgebied verplicht dient te verlaten.

“Als je dit toelaat (massale goedkeuring van de aanvragen, nvdr) dan geef je aan iedereen die een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten het signaal dat ze daar geen gevolg aan moeten geven en lang genoeg moeten wachten in onwettig verblijf. Het antwoord op een regularisatie zal nooit voor iedereen positief zijn en het zal altijd hard aankomen voor wie een nee krijgt op de vraag. Ik wil mensen die een negatief antwoord krijgen ondersteunen en werken aan hun toekomst in hun herkomstland,” zo besluit hij finaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Sammy Mahdi (CD&V) over niet-reguliere migranten: “Hongerstaking zal niet helpen voor hun concrete situatie””

  1. Hebben “illegale” migranten al een vertegenwoordiger ?????. Hebben “illegalen misschien al een “syndicaat” ???
    Deze illegale indringers hebben, door het feit onze grenzen te verkrachten, zelfs geen recht van “bestaan”, ver van zelfs aanhoord te worden.
    Betreft het hier geen discriminatie van “eigen volk” die dorpelrecht van de woning bezit tegenover ongewensten die zo maar onze rijksgrenzen verkrachten ???
    Burgerzin voor “Belgen” kan niet beter uitgehold worden !

  2. Pure onzin wat hij verklaart en een flagrante leugen ! die pro migratie organisaties moet hij buiten de wet stellen , zij ondermijnen de werking van de reguliere migratie !!

  3. Mij lijkt de visie, op migratie en asiel, van Sammy Mahdi, vrij evenwichtig. Een verademing zelfs. Maar tussen visie en realisatie ligt nog een lange weg. Ik mag hopen dat hij veel steun krijgt.

Plaats een reactie

Delen