Robert Vertenueil. Foto Facebook

Robert Vertenueil. Foto Facebook

Binnenland politiek

Telfout bij socialistische vakbond zorgt voor vertekend verkiezingsresultaat

Wijnand Meeus

Drama bij de socialistische vakbond. Eerst legde de recentste interne verkiezingen over het sociaal akkoord bloot welke tweestrijd er heerst tussen hun Vlaamse en Waalse aanhang. Het sociaal akkoord werd goedgekeurd met 72 procent van de Vlaamse stemmen. Maar 84 procent van de Waalse stemmers stemde echter tegen. Resultaat: het akkoord werd goedgekeurd met 49,06 procent voor en 49,01 procent tegen. Nu blijkt dat er ook nog eens 4.000 stemmen foutief zouden zijn geteld, wat voor een volledig ander verkiezingsresultaat zou zorgen.

Het was Robert Vertenueil, de voormalige sterke man van de FGTB, die de bom dropte op zijn Facebookpagina. Vertenueil werd bijna exact een jaar geleden afgezet als grote baas van die FGTB, omdat hij een gemediatiseerde ontmoeting had gehad met Georges-Louis Bouchez (MR). Eergisteren postte Vertenueil en bijzonder scherpe tussenkomst over de interne kiesuitslagen. “Wat dit communiqué niet zegt is dat de Waalse afdeling het akkoord met meer dan 80 procent heeft verworpen“, schrijft hij. “Dat is niet min als resultaat en toch heeft die verpletterende meerderheid het niet gehaald tegen de resultaten van de Vlaamse en Brusselse stemmen binnen de socialistische vakbond.”

1.000 stemmen verschil, 4.000 verkeerd geteld

La Dernière Heure ging vervolgens verder op onderzoek. Deze achterhaalde hoe nipt de verkiezingsuitslag uiteindelijk was. 2.273.638 stemmen, waarvan 1.115.483 die “ja” stemden en 1.114.414 die “neen” gaven. Dat betekend dus een dikke 1.000 stemmen verschil. Daarnaast dus ook een groot verschil tussen de twee kanten van de taalgrens.

Toen achteraf bleek dat er dan ook nog eens 4.000 stemmen verkeerd werden geteld begon de interne crisis ongekende hoogtes aan te nemen. 3.950 neen-stemmen van de Waalse jongerenvakbond zouden te laat zijn binnengekomen en vervolgens als onthoudingen zijn meegerekend. Deze stemmen konden dus de doorslag zijn geweest om het akkoord af te voeren. De crisisbijeenkomst van de top van de socialistische vakbond besliste om de uitslag toch te laten voor wat het is. Het akkoord blijft voorlopig goedgekeurd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Telfout bij socialistische vakbond zorgt voor vertekend verkiezingsresultaat”

  1. We hebben geen twee democratieën in België. We hebben twee verschillende culturen. Afgezien van wat hier zijn toevlucht zoekt. We hebben dezelfde problemen in Noord en Zuid, dat is correct. Maar de oplossingen die Noord en Zuid elk voor zichzelf voorstaan zijn niet dezelfde. En daar gaat het fout.

Plaats een reactie

Delen