Mysterieuze opstoot acute hepatitis zorgt voor overlijden van drie kinderen in Indonesië

shutterstock

Uncategorized

VB-voorstel om kinderzitalarm te verplichten weggestemd

Pieter Van Berkel

Een voorstel tot resolutie van het Vlaams Belang, om het gebruik van kinderzitjes met een waarschuwingssysteem te verplichten, werd dinsdag weggestemd in de Kamercommissie Mobiliteit.

Het voorstel vraagt om deze legislatuur werk te maken van een wettelijk initiatief om kinderzitjes met een waarschuwingssysteem in voertuigen te verplichten voor alle kinderen onder de vier jaar. Zo’n alarmsysteem maakt melding als een kind alleen in een voertuig wordt achtergelaten en heeft tot doel te voorkomen dat zij alleen in een snikhete (en levensgevaarlijke) auto worden achtergelaten.

Het gaat onder meer om matjes met sensoren, sensoren in riemen of afzonderlijk aan te brengen waarschuwingssensoren. Er bestaan ook systemen die werken met een alarm op smartphone.

In het resolutievoorstel stelde het Vlaams Belang een eenmalige tegemoetkoming van 100 euro voor. Ook werd gepleit voor een sensibiliseringscampagne, om het gevaar van het achterlaten van een kind in een warm voertuig onder de aandacht te brengen.

“Bij het begin van de zomerse vakantiedagen verschijnen er elk jaar berichten over kinderen die in een veel te warme auto worden achtergelaten”, zegt initiatiefnemer Ellen Samyn (VB). “Soms uit vergetelheid, soms bewust om even ‘snel’ een boodschap te gaan doen. Te vaak wordt onderschat hoe snel een auto opwarmt bij warm weer. Het is levensgevaarlijk en de gevolgen zijn soms dramatisch en dodelijk. Het verplicht invoeren van dergelijk systeem zal er voor zorgen dat er melding wordt gemaakt wanneer een kind alleen in een voertuig wordt achtergelaten. Het systeem kan de eigenaar, omstaanders of de hulpdiensten waarschuwen om een hitteberoerte of zelfs de dood door oververhitting van een kind te voorkomen.”

“Italië was in 2019 het eerste land dat tegen dit soort dramatische ongevallen concrete maatregelen heeft genomen. België mag in deze niet achterblijven. Het lijkt ons dan ook meer dan logisch dat dergelijke maatregelen ook bij ons zouden genomen moeten worden”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters.

Weggestemd

Het Vlaams Belang-voorstel werd dinsdag alsnog weggestemd in de commissie Mobiliteit. Volgens Samyn konden “heel wat partijen” zich nochtans vinden in het voorstel. “Het is bijzonder bedenkelijk, en bij het begin van de zomervakantie bijzonder cynisch, dat het cordon sanitaire blijkbaar belangrijker is dan het leven en welzijn van onze kinderen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “VB-voorstel om kinderzitalarm te verplichten weggestemd”

  1. Een zeer goed voorstel van mevrouw Samyn, die altijd heel sociaal bewogen is en handelt uit dat oogpunt.
    Het is opmerkelijk (zacht uitgedrukt) dat voor dergelijk voorstel geen meerderheid kan gevonden worden over de partijgrenzen heen.
    Dat “het bijzonder bedenkelijk is…” wil ik gaar bijtreden.
    Het cordon is blijkbaar belangrijker dan het leven van een kind, een goed voorstel dat komt van een “verkeerde” partij.
    Wat mij betreft; zeer wraakroepend. 🙁

  2. wat als ik zeg dat het totaal overbodig is en niet eens origineel(2019)?
    Automerken als Hyundai, GMC Buick, Cadillac, Chevrolet en Nissan bieden de techniek al aan. Het gaat daarbij om een systeem dat onthoudt of de achterdeuren werden geopend vlak voor of nadat de auto werd gestart. Wanneer dat zo is, hoort de bestuurder een alarmtoon en is in het dashboard de melding te zien ‘look in rear seat’.

    De bestuurder kan deze melding wegklikken door op de ‘OK’-knop op het stuur te drukken en vervolgens het kind uit de auto halen. Heeft de bestuurder niet op deze knop gedrukt, dan activeert het systeem automatisch een sensor in het plafond. Wanneer deze beweging in de auto signaleert, gaat er een alarm af om de eigenaar of omstanders te waarschuwen. Hiermee wordt het gevaar op oververhitte kinderen of huisdieren zo goed als geëlimineerd.

Plaats een reactie

Delen