Veroordeelde terroristenleider en Syriëronselaar die in 2017 tien jaar cel kreeg vrijgelaten na een derde straf

Foto: illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Veroordeelde terroristenleider en Syriëronselaar die in 2017 tien jaar cel kreeg voorwaardelijk vrijgelaten

Kristof Luypaert

De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft beslist om Othman A. vrij te laten onder voorwaarden. De man is in juni 2017 nog veroordeeld tot tien jaar cel door het Brusselse hof van beroep omdat hij aan het hoofd stond van een terroristische groep. Dat bevestigt zijn advocaat, meester Sébastien Courtoy, maandagavond aan Belga. Hij bevestigt daarmee een bericht van RTL Info.

“De detentie zal niets meer opleveren voor de beklaagde, noch voor de samenleving”, aldus de strafuitvoeringsrechtbank aan RTL Info.

“Mijn cliënt was destijds erg jong, nauwelijks 21 jaar”, aldus meester Courtoy. “Hij heeft nadien een opmerkelijk parcours afgelegd in de gevangenis. Hij volgde hogere studies en behaalde een masterdiploma. Hij volgde veertig deradicaliseringssessies en alle psychiatrische onderzoeken zijn gunstig.”

Othman A. wordt vrijgelaten na het uitzitten van een derde van zijn straf, een rariteit voor mensen die wegens terrorisme tot zware straffen veroordeeld zijn, aldus zijn advocaat.

Othman A. is schuldig bevonden als leider van een groep die Syrië-strijders ronselde. De groep zorgde voor de contacten in de oorlogszone en voor financiële en materiële steun voor jonge Belgen die naar Syrië wilden trekken. Onder hen ook Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

7 gedachten over “Veroordeelde terroristenleider en Syriëronselaar die in 2017 tien jaar cel kreeg voorwaardelijk vrijgelaten”

  1. Tegenwoordig kan men beter moslim zijn. Wat een bevoorrechte positie je dan hebt zeg. Maar met een spandoek betogen, ojee, dat is pas terroisme. En dan zich afvragen hoe het toch komt dat bij sommigen de stoppen doorslaan, goe bezig hier in dit apenland.

  2. Veroordeelde terroristenleider en Syriëronselaar die in 2017 tien jaar cel kreeg voorwaardelijk vrijgelaten (sic). Dan zijn de vier van Mechelen met 7 uren vrijheidsberoving in een muffe politiecel (resic), voor een vermeend opiniedelict, proportioneel strenger gestraft dan een islamitische moordenaar. Het totaal gebrek aan seculiere en juridische normen en waarden en integriteit bij de lokale politiek en justitie is tergend en besmeurt de waardigheid van hun ambt.

Plaats een reactie

Delen