Vlaamse zakenman elf maanden opgesloten in hotelkamer Dubai: 235.000 euro boete wegens vermeend misbruik van vertrouwen

Johan Daumerie en zijn dochter Laura (18). Foto: PAL NWS J.D.

Binnenland politiek

Vlaamse zakenman elf maanden opgesloten in hotelkamer Dubai: 235.000 euro boete wegens vermeend ‘misbruik van vertrouwen’

Kristof Luypaert

Een Vlaamse zakenman uit Dilbeek, Johan Daumerie, verblijft al elf maanden in een hotelkamer in Dubai. Naar eigen zeggen is hij het slachtoffer van een malafide zakenpartner die hem in Dubai mondeling beschuldigde van ‘misbruik van vertrouwen’. Daumerie paspoort is ingetrokken daarom kan de Vlaming het land niet meer uit. Hij schreeuwt zijn onschuld uit en doet een oproep aan Belgische politici in de hoop dat hij in beroep alsnog een eerlijk proces krijgt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde aan VRT NWS dat “een Belg vastzit in de Verenigde Arabische Emiraten” maar reageerde voorlopig niet. Daumerie die vorige week veroordeeld werd “in een achterkamer van de rechtbank”, spreekt van een schijnproces.

“Dat proces heeft nog geen 3 minuten geduurd. Ik ben veroordeeld tot een opsluiting van minimum één maand en moet een som van 230.000 euro betalen. Allemaal zonder dat ik mezelf kan verdedigen en allemaal op basis van een mondelinge klacht. Ik weet eigenlijk ook niet echt goed waarvoor ik nu precies veroordeeld ben. Ik heb nog steeds niet de aanklacht of het vonnis kunnen inkijken.”

Daumerie vraagt nu dringend aandacht voor zijn zaak en klopte aan bij enkele Belgische politici, in de hoop snel terug naar huis te kunnen. De Belgische ambassadeur ter plaatse is op de hoogte van de zaak maar kan volgens Daumerie weinig doen.

Daumerie getuigde vandaag ook vanuit zijn hotelkamer en deed zijn verhaal bij HLN Live.

N-VA Kamerlid en Fractieleider Peter De Roover.

De Roover (N-VA): “Het is duidelijk dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen en dat is onacceptabel”

N-VA fractieleider in de Kamer, Peter De Roover, heeft intussen alvast een brief gestuurd aan minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès (MR).

“Met stijgende verbazing heb ik het verhaal van de heer Daumerie vernomen. Zijn relaas was alleszins van die aard dat er op moet doorgegaan worden. Ik heb daarom een e-mail verzonden naar minister van Buitenlandse Zaken Wilmès met daarin de urgente vraag de zaak van Johan Daumerie nauwer op te volgen. In de commissie Buitenlandse Zaken zal onze fractie dit dossier ook aankaarten.”

Over de schuld of onschuld van Daumerie spreekt De Roover zich niet uit, “maar het is duidelijk dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen en dat is onacceptabel”.

De Roover vraagt daarom aan minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dat ze zich zou richten tot haar ambtsgenoot in Abu Dhabi om te zorgen dat de heer Daumerie op een correct proces kan rekenen. “De behandeling in eerste aanleg voldoet alvast niet aan de standaarden die wij aan eerlijke rechtspraak stellen. Deze zaak verdraagt niet veel aarzeling, vandaar mijn vraag aan de minister om zeer snel te handelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Vlaamse zakenman elf maanden opgesloten in hotelkamer Dubai: 235.000 euro boete wegens vermeend ‘misbruik van vertrouwen’”

  1. Blijf weg uit die (moslim) apenlanden. Het risico van zo’n malafide zaken is daar zeer groot. Maar ja, voor geld willen de meesten zelfs met de duivel dansen.

Plaats een reactie

Delen