De Grote Moskee in Brussel (Photonews)

De Grote Moskee in Brussel (Photonews)

Uncategorized

Vlaanderen gaat volgend jaar opnieuw geloofsgemeenschappen erkennen

Pieter Van Berkel

De Vlaamse overheid gaat vanaf 2022 opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkennen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Er komt een nieuwe screeningdienst die de naleving van opgelegde voorwaarden controleert en imams mogen niet meer betaald worden door een buitenlandse overheid.

Toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) besliste in 2017 om geen moskeeën meer te erkennen, wegens een gebrek aan een Vlaams controlemechanisme op de werking van de geloofsgemeenschappen.

Een nieuw ontwerp van decreet daartoe is nu goedgekeurd door de Vlaamse ministerraad en moet nog goedgekeurd worden door het parlement. Dat nieuwe decreet voorziet onder meer in een nieuwe screeningsdienst, die de naleving van de opgelegde voorwaarden controleert. Verder mag een imam niet worden betaald door een buitenlandse overheid.

“De informatie- en screeningsdienst zal nauw samenwerken met de politie, Staatsveiligheid en de lokale besturen”, zegt Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Bart Somers (Open Vld).

Bij goedkeuring wordt het decreet in september van kracht. De 1.713 erkende geloofsgemeenschappen krijgen een jaar de tijd om zich in regel te stellen met de nieuwe voorwaarden. Die termijn geldt ook voor zij die een aanvraag lopende hebben. De eerste nieuwe erkenningen kunnen al gebeuren vanaf 2022.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Vlaanderen gaat volgend jaar opnieuw geloofsgemeenschappen erkennen”

  1. hopelijk wordt dit door de meerderheid afgekeurd,er zijn nu al te veel moskeeën in Vlaanderen.Imam-somers moet zijn kiesvee gunstig stemmen gesteund door de nieuwe moslim partij ,mdv,moslim-dictatoriaal-vreemdelingen ipv cdv. Onze toekomst

  2. Misschien eens beginnen met een vorm van reciprociteit ? Katholieke kerken toelaten in “hun” landen en die kerken
    subsidies laten geven door de lokale overheid, voor onderhoud van het gebouw en loon voor de priester ?
    Of heeft minister Somers daar een probleem mee ?

  3. Wellicht ben ik niet de enige die hoopt dat nà 2024 die Islam-kop van Somers definitief uit de politiek verdwijnt.
    Hoé laag kun je gevallen zijn om je volk te verraden om toch maar stemmen te behalen ? Hoe laf kun je zijn dat je de door jou op handen gedragen SEK die je eigen volk bestal niet durft te vervolgen ? En welke verborgen agenda moeten we verwachten van “Hét onderzoek naar de burgemeester van St Truiden ” ? Lafheid, leugens en meeloperij met allochtonen om stemmen te halen : zelden in de politiek zo’n lafaard en leugenaar ontmoet. Wanneer ga je je vrouw verplichten om een hoofddoek te dragen ? Weldra.

Plaats een reactie

Delen