Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Vrees om van racisme beticht te worden verhinderde optreden tegen zelfmoordterrorist van Manchester

Redactie Buitenland

Op 22 mei 2017, om 22.30 u, weerklonk een zware explosie op het einde van het concert van Ariana Grande in Manchester. De islamistische terrorist Salman Abedi had zichzelf opgeblazen. De ontploffing veroorzaakte 22 doden en 120 gewonden. De onafhankelijke commissie die de aanslag moet onderzoeken heeft nu een eerste rapport uitgebracht. Sommige conclusies zijn ontnuchterend.

Zo is het nu al duidelijk dat er zware fouten zijn gemaakt door de diensten die instonden voor de veiligheid in en rond de muziekarena. Ondanks het opvallend verdachte gedrag van Abedi grepen die niet in. De zelfmoordterrorist kon zich in het zicht van allen voorbereiden op zijn aanslag.

Er blijkt dat de vrees om van racisme beschuldigd te worden een opmerkelijke rol heeft gespeeld in de beslissing om geen actie te ondernemen tegen de man. Kyle Lawler, een blanke veiligheidsagent, getuigde dat hij het verdachte gedrag van Abedi niet durfde rapporteren omdat hij niet wilde beschuldigd worden van racisme.

Verschillende concertgangers waren op voorhand verontrust

Ook andere veiligheidsagenten waren weigerachtig om op te treden. Concertgangers hadden nochtans reeds de vrees geuit dat Abedi slechte bedoelingen had. Hij droeg een grote rugzak, probeerde zich te verschuilen op een tussenverdieping en was duidelijk nerveus. Christopher Wilde, een man die de dochter van zijn vriendin kwam ophalen, had de veiligheidsdiensten aangesproken over het verdachte gedrag van Abedi, verwijzend naar de mogelijkheid dat de Noord-Afrikaanse man een zelfmoordterrorist kon zijn. Hij werd door de bewakingsagenten wandelen gestuurd.  

Het is niet de eerste keer dat in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de vrees om van racisme beschuldigd te worden verhindert dat tegen misdrijven wordt opgetreden. Vooral inzake de verschillende “grooming gangs”, de in meerderheid Pakistaanse bendes die minderjarige Britse meisjes tot prostitutie dwingen, is al gebleken dat zowel de politie als lokale gezaghebbers niet optreden omdat ze bang zijn van racisme beschuldigd te worden.

De onderzoekscommissie werkt nu aan een rapport over de werking van de hulpdiensten na de aanslag. Later zal men onderzoeken op welke wijzen de terreurdaad had kunnen vermeden worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Vrees om van racisme beticht te worden verhinderde optreden tegen zelfmoordterrorist van Manchester”

  1. De vrees om van racisme en xenofoob beticht te worden was exact hetzelfde waarom de 4 investeerders bij el sihame niets hebben gezegd. Dank u groen, spa, ps, enz om maar continu de andere kant te blijven op kijken.

  2. De echte schuldigen die iedereen beschuldigen van racisme die maar iets willen ondernemen tegen de opmars van het islamisme gaan wel weer vrijuit. Ook in ons land zijn dergelijke figuren zelfs rechter.

Plaats een reactie

Delen