Een politiewagen. Foto Shutterstock.

Een politiewagen. Foto Shutterstock.

Uncategorized

120 betogers eisen vervolging agenten voor dood Oassim Toumi en Sabrina El Bakkali

Ruben Notteboom

Ongeveer 120 mensen zijn zondagmiddag de Brusselse straten opgetrokken. Ze eisen dat enkele agenten vervolgd worden omdat de agenten volgens hen verantwoordelijk zijn voor de dood van Oassim Toumi en Sabrina El Bakkali. Het tweetal kwam om het leven in een ongeluk tijdens een politieachtervolging op 9 mei 2017.

Volgens de betogers is hun dood de schuld van de agenten. Daarom willen ze dat ze vervolgd worden, maar het parket van Brussel heeft een buitenvervolgingstelling gevraagd. Dat vinden de manifestanten niet kunnen. De raadkamer zal zich op 2 augustus uitspreken over de situatie.

Alle feiten op een rij: wie zijn Oassim Toumi en Sabrina El Bakkali

De achtervolging vond plaats op 9 mei 2017. De bal ging om 21.30 uur aan het rollen. Een politiepatrouille aan het Poelaertplein zag een motorrijder met passagier, de eerder vernoemde Toumi en El Bakkali, roekeloos rijden. De agenten zetten onmiddellijk de achtervolging in. Een andere patrouille van de hondenbrigade reed op dat moment op de Louizalaan waar de achtervolging volop bezig was. Daarom zou die patrouille hebben vertraagd op het rechter rijvlak, om de moto op het linker rijvlak te dwingen om zo de veiligheid van andere weggebruikers te garanderen. Toen ging het echter mis. El Bakkali en Toumi reden in op het voertuig. De 24-jarige Ouassim Toumi was op slag dood en de 20-jarige Sabrina El Bakkali overleed later in het ziekenhuis.

De betogers beweren nu dat hun dood de schuld is van de politie. Volgens de betogers hadden de agenten namelijk geen reden om de achtervolging in te zetten, hoewel onduidelijk is waarom Toumi en El Bakkali het dan op een vluchten gezet hebben. “Ze hadden de nummerplaat van de motor en hadden Ouassim zo geïdentificeerd. Door hen te achtervolgen heeft de politie hun leven in gevaar gebracht. Zeker omdat Ouassim het politievoertuig niet kon zien staan dat aan de uitgang van de Baljuwtunnel de weg versperde, en het dus ook niet kon ontwijken,” klinkt het bij de manifestanten.

“Agenten verantwoordelijk voor hun dood”

Daarom vinden de manifestanten het geen ongeluk en willen ze dat de agenten verantwoordelijk gesteld worden voor de dood van de twee twintigers. “We eisen dat de agenten die verantwoordelijk zijn voor hun dood, vervolgd en berecht worden,” aldus de betogers.

De manifestatie zelf verliep rustig. Een 60-tal mensen verzamelden op hun motor aan de Baljuwtunnel en trokken vandaar naar het justitiepaleis aan het Poelaertplein met veel lawaai om de aandacht te trekken. De Brusselse politie bevestigde ook dat er geen incidenten plaatsgevonden hebben. Of de raadkamer de agenten zal laten aanhouden, is nog onduidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “120 betogers eisen vervolging agenten voor dood Oassim Toumi en Sabrina El Bakkali”

  1. als je gearresteerd word, dan geef ge u over , zo simpel is dat, ! dus dit betoging is flauwe circus! gedraag jullie dan? dan heb je deze zever ook niet he? , en stop eens met de agenten te verwijten wat hun job is !!!
    het volk staat achter de agenten!

  2. Geen gezever hé, als ge onschuldig zijt gaat ge niet op de vlucht. Dus, deze betogers hebben geen recht van spreken. En als ‘onze’ wetten hun niet aanstaan, wel, bol het dan af, losers.

  3. Als ik morgen met 120 man ga betogen voor het openhouden van de kerncentrales, haal ik zelfs de pers/media niet eens…En als ik ze haal, zal het gevolg eén groot en meewarig gelach zijn.

  4. De verongelukten overtredde de verkeersregels en gehoorzaanden niet aan de bevelen van de overheid. De politie volgende de regels volgens hun opleiding. In een geval waarbij de wet betrokken is is de overtreder in ongelijk en verantwoordelijk voor de gevolgen van zijn daden.

  5. Het overtreden van de wet heeft gevolgen, dan neem je risico’s en als het dan slecht af loopt dan is het de schuld van deze die zijn job goed wil doen. “eigen schuld dikke bult”.

Plaats een reactie

Delen