(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

13 Scholen in Kaduna, Nigeria moeten sluiten vanwege ontvoeringen

Sonja Dahlmans

Na de laatste ontvoering van zeker 140 scholieren in de staat Kaduna, hebben de autoriteiten daar 13 scholen opgedragen te sluiten. Het gaat voornamelijk om christelijke scholen. Die zouden extra kwetsbaar zijn.

Vorige week werden ruim 140 kinderen van de Bethel Baptisten school ontvoerd in de staat Kaduna. Het was de vierde grote ontvoeringszaak in relatief korte tijd in deze staat. Vandaar dat de autoriteiten nu 13 scholen in het gebied hebben opgedragen de deuren te sluiten. Onder de scholen die de opdracht gekregen hebben te sluiten, is ook de Bethel Baptisten school waar de laatste grootschalige ontvoering plaatsvond.

De president van Nigeria, Buhari, heeft in een verklaring veiligheidsdiensten gevraagd snel te handelen inzake de meest recente ontvoeringen en ervoor te zorgen dat de gijzelaars zo snel mogelijk worden bevrijd. De Christelijke Associatie van Nigeria (CAN) heeft echter gezegd dat Buhari beter buitenlandse hulp kan zoeken om weer grip op de situatie te krijgen. Volgens de CAN heeft de president alle grip verloren de burgers van het land te beschermen.

Islamitische terreur organisaties hebben in het noorden van Nigeria hun controle uit kunnen breiden. In het gebied rondom het meer van Tsjaad zouden zij zelfs het plan hebben twee kalifaten op te richten. Er zou een samenwerking zijn tussen Boko Haram en de Islamitische Staat West Afrikaanse Provincies (ISWAP). Een plan voor een kalifaat dat gesteund wordt door ISIS zou delen van Tsjaad, Nigeria, Kameroen en Niger bevatten. In de staat Borno, in het noordoosten van Nigeria, zouden er al belastingen worden geëist van de plaatselijke bevolking. De islam is de dominante religie in deze staat, maar er wonen ook veel, met name rooms-katholieke, christenen. De islamitische sharia is in Borno de basis voor de interpretatie en de uitvoering van het burgerlijk wetboek.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen