25.000 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin

Afbeelding illustratief. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

25.000 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin

Kristof Luypaert

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 24.943 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Dat bevestigt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er zijn ook 196 overlijdens gemeld. In vier gevallen acht men een ‘oorzakelijk’ verband tussen het overlijden en de toediening van het vaccin ‘waarschijnlijk’.

Het gaat om cijfers tot en met 26 juli. Toen kregen minstens 7.896.683 personen een eerste dosis van een coronavaccin. In die periode zijn er 24.943 bijwerkingen gemeld.

Hiervan zijn intussen 8.874 meldingen in de Europese geneesmiddelen bewakingsdatabank Eudravigilance geregistreerd. Van die bijwerkingen ging het in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats.

Pfizer en Moderna vooral bijwerkingen na tweede dosis

Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn die bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl ze bij het AstraZeneca-vaccin vaker zijn gemeld na de eerste dosis.

Het FAGG beschouwt 6.014 meldingen als ernstig, vooral vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 196 gevallen gaat het om overlijdens, waarvan bij vier overlijdens het oorzakelijk verband met een vaccin waarschijnlijk wordt geacht.

Drie mensen overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin, terwijl een persoon het leven liet na een prik met het vaccin van Johnson & Johnson. Het FAGG vraagt om bijwerkingen te blijven melden via www.eenbijwerkingmelden.be.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

4 gedachten over “25.000 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin”

  1. En waarom vraagt men voor het toedienen van het vaccin of de persoon in kwestie bloedverdunners neemt ? Als dat niet belangrijk is, waarom vraagt men het dan ? Waarom vraagt men anders niet of men wekelijks frieten eet ? Het gebrek aan “transparantie” en aan voorlichting van het publiek is voor mij misdadig. De lafaards De Croo-Vanden willen de vaccinatie niet verplicht stellen om iedere aansprakelijkheid te ontwijken. Daarom oefenen ze een perfide druk uit op de bevolking. “Gij brengt anderen in gevaar!” Wat dus niet juist is, zoals blijkt uit het geval met de ontslagen docent.

  2. Als ze bij mij bloed afnemen moet ik niet lang drukken hoor en ik neem bloedverdunners. Bij een griepprik moet ik ook niet lang drukken. Hugo Vanerps, hoe komt gij aan die informatie ? Of is het een eigen mening ?

  3. Je wordt minder ziek van iets waarvan de meerderheid van de bevolking (degenen zonder andere onderliggende aandoeningen) sowieso eerder beperkte symptomen heeft? Goed vaccin… Wel minder goed voor de personen die een van de talrijke bijwerkingen hebben gehad.

Plaats een reactie

Delen