Trooz, Belgium - July 22 : Aftermath of the historic floods in the valley of the Vesdre, La Brouck neighbourhood of Trooz pictured on July 22, 2021 in Trooz, Belgium, 22/07/2021 ( Photo by Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Al minstens 41 doden na overstromingen, speciaal commissariaat voor heropbouw Wallonië

Wannes Neukermans

De overstromingen van de voorbije weken hebben in België al aan 41 personen het leven gekost. Dat maakte Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bekend op een persconferentie met premier De Croo. Daarnaast zijn er nog twee mensen vermist. Volgens Di Rupo komen minstens 202 van de 262 Waalse gemeenten in aanmerking om beroep te doen op het Rampenfonds. Grote delen van Wallonië moeten geruimd, hersteld en opnieuw gebouwd worden. Om die heropbouw in goede banen te leiden, richt men nu een speciaal commissariaat op.

Tijdens een persconferentie gaven Di Rupo en De Croo uitleg over de aanpak van de heropbouw en over de extra steunmaatregelen die getroffen personen, bedrijven en gemeenten zouden krijgen. De schade is immens: volgens Di Rupo komen maar liefst 202 van de in totaal 262 Waalse gemeenten in aanmerking om beroep te doen op het Rampenfonds. Een inschatting van de totale schade kon hij nog niet geven, die berekening is nog gaande. Wel wil de Waalse regering een mechanisme op poten zetten om makkelijker giften mogelijk te maken, “want we zullen erg veel geld nodig hebben” voor de heropbouw. De Waalse regering heeft daarvoor al een eerste som van 2 miljard euro gereserveerd.

Steun voor gezinnen en gemeenten, bedrijven heropstarten in containers

Het eerste steunpakket zal enorm breed verdeeld worden. Er gaan onder andere miljoenen naar de huisvesting van getroffen gezinnen. Daarnaast krijgen gemeenten extra geld om de eerste noden te kunnen betalen. Ook krijgen getroffen bedrijven ondersteuning om zo snel mogelijk weer van start te gaan, in bijvoorbeeld voorlopige containers. Ook van de massale sanering van zowat 42.000 ton vervuilde grond, als gevolg van de overstroming, wordt werk gemaakt.

Premier De Croo (Open Vld) benadrukte dat Wallonië nog kon blijven rekenen op federale steun. Er zijn nog 250 militairen aanwezig op het terrein, en de regering komt met een extra maatregel. “De limiet op giften van bedrijven wordt opgeheven”, zei hij. “Momenteel bedraagt dat plafond nog 500.000 euro per jaar.”

Om de enorme heropbouw in goede banen te leiden, richtte men ook een speciaal commissariaat op. Dat zal minstens 1 jaar aan de slag blijven en de verbinding vormen tussen de verschillende betrokken overheden. Catherine Delcourt, de arrondissementscommissaris van de provincie Luik, en Sylvie Marique, algemeen secretaris van de Waalse administratie, krijgen de leiding van het commissariaat. Zij zullen wekelijks rapporteren aan Di Rupo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Al minstens 41 doden na overstromingen, speciaal commissariaat voor heropbouw Wallonië”

  1. 206 van de 262 Waalse gemeentes? Sinds wanneer liggen de provincies Henegouwen, Waals Brabant, Luxemburg en een gedeelte van Namen in provincie Luik?
    Lees Vlaanderen zal het wel betalen.

  2. Aan het aantal “getroffen gemeenten” te zien, is blijkbaar heel Wallonië getroffen door de voorbije ramp. Als de Waalse politiek het nu heeft over de heropbouw van Wallonië, dan denk ik aan al de mislukte “Marchalplans” van het verleden. Alé Vlaanderen……open de geldbeugel.

Plaats een reactie

Delen