Biden haalt uit naar Facebook: "Ze doden mensen"

Amerikaans president Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Biden haalt uit naar Facebook: “Ze doden mensen”

Anton Schelfaut

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden pakken socialemediabedrijven als Facebook desinformatie rond het coronavirus niet streng genoeg aan. “Ze doden mensen”, verklaarde hij vrijdag. Dat schrijft De Tijd.

Ook in de Verenigde Staten doet de deltavariant het aantal coronabesmettingen opnieuw stijgen. Dat is vooral het geval in staten met een lage vaccinatiegraad.

Deze evolutie leidt tot frustratie in het Witte Huis, want intussen zit ook de vaccinatiecampagne in het slop. Volgens gezondheidsdienst CDC hebben zowat 185 miljoen mensen minstens één prik gekregen, wat neerkomt op 56 procent van de bevolking. Biden had evenwel gehoopt dat tegen de nationale feestdag, op 4 juli, minstens zeven op tien volwassen Amerikanen minstens één prik gekregen zouden hebben. In de meeste deelstaten in het noordoosten van het land zijn intussen twee derde tot drie kwart van de volwassenen volledig gevaccineerd. In veel zuidelijke staten zakt dat tot minder dan de helft.

Sociale media

Volgens het Witte Huis zijn de socialemediabedrijven deels verantwoordelijk voor de verminderde vaccinatiebereidheid. Biden verwijt hen te weinig te doen tegen desinformatie die op sociale media circuleert over de coronavaccins. “De socialemediabedrijven doden mensen. De pandemie treft vandaag vooral nog mensen die niet ingeënt zijn. De operatoren van sociale media doden mensen”, antwoordde Biden vrijdag op een vraag van een journalist.

Een dag eerder had ook de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, zich al kritisch uitgelaten over Facebook. “Er zijn zowat twaalf mensen die 65 procent van de desinformatie over vaccins verspreiden via sociale media. Die blijven allemaal actief op Facebook terwijl ze wel verbannen zijn van andere platformen.”

“Facebook moet sneller gevaarlijke boodschappen verwijderen. Berichten die in strijd zijn met de eigen regels van Facebook blijven vaak dagen staan. Informatie verspreidt zich te snel”, hekelde Psaki.

“We hebben al meer dan 18 miljoen berichten met foute informatie over Covid-19 verwijderd en juiste informatie over Covid-19 en vaccins onder meer dan 2 miljard mensen verspreid”, reageerde het bedrijf van Mark Zuckerberg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Biden haalt uit naar Facebook: “Ze doden mensen””

  1. Ja die Mark Zuckerberg weet vast veel van Covid19, want hij kan de foute van de juiste informatie onderscheiden.
    Dat konden Maggie De Block en Marc Van Ranst zelfs nog niet.

Plaats een reactie

Delen