De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

De Britse premier, Boris Johnson - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Boris Johnson: “Vanaf 19 juli quasi alle de coronamaatregelen afschaffen”

Niels Geerinck

De premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson kondigde vandaag aan dat de meeste coronamaatregelen waarschijnlijk zullen vervallen op 19 juli. De aankondigingen die Johnson deed zijn echter slechts geldig voor Engeland. Schotland, Wales en Noord-Ierland beslissen zelf over hun corona- en gezondheidsbeleid.

Vanaf 19 juli zullen de Engelsen dus geen afstand meer moeten houden en zullen ze ook weer naar grote bijeenkomsten kunnen gaan. Mondmaskers hoeven niet meer verplicht gedragen te worden op het openbaar vervoer en ook thuiswerk is geen verplichting meer. Volgens Johnson moeten mensen zelf bepalen welke voorzorgsmaatregelen ze willen nemen in het openbaar.

Uitstel is geen afstel

Johnson kondigde vorige maand reeds deze versoepelingen aan. Maar die dienden toen uitgesteld te worden door de slechte cijfers. De premier zegt dat het nu wel gunstig is, doordat de vaccinatiecampagne succesvol verlopen is.

Versoepelen

De aangekondigde versoepelingen zullen het mogelijk maken om in restaurants en cafés terug ongelimiteerd bezoekers toe te laten. De mondmaskerplicht in openbare plaatsen en op het openbaar vervoer wordt ook afgevoerd. Volgens Johnson mogen mensen wel nog altijd zelf beslissen of ze al dan niet een mondmasker dragen op bepaalde plaatsen of in het openbaar.

De premier wil dat iedereen een vaccin heeft gehad ten laatste tegen half december. Onder 40 jaar dienen mensen nu nog maar 8 in plaats van 12 weken te wachten op hun tweede prik. Inmiddels hebben 86 procent van de Britten hun eerste dosis van het vaccin gekregen. 64 procent hebben al hun tweede inspuiting gehad.

De officiële besluiten met alle versoepelingen worden volgende week verwacht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen