Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Binnenland politiek

CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Hongerstaking is een onmenselijk drukkingsmiddel”

Anton Schelfaut

In een interview met De Morgen noemt CD&V-voorzitter Joachim Coens een hongerstaking een “onmenselijk drukkingsmiddel dat zwaar op het gemoed speelt”. “We moeten vermijden dat dit nog eens gebeurt”, klinkt het.

Sinds 23 mei hielden 450 sans-papiers een hongerstaking in de Begijnhofkerk en op de campussen van de VUB en ULB. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) weigerde resoluut een collectieve regularisatie. Woensdag schortten de hongerstakers na twee maanden hun actie op en gingen ze akkoord met de individuele behandeling van hun dossiers.

Joachim Coens vond het naar eigen zeggen merkwaardig dat de deur van de Begijnhofkerk vergrendeld was en bewaakt werd. “Wij kregen ook signalen van mensen in de kerk die wel wilden ingaan op Sammy’s voorstellen, maar niet durfden”, aldus Coens. “De groepsdruk was enorm.”

“Een gelovig man probeert te kijken naar alle menselijke aspecten. Dat heb ik, en Sammy en heel de partij, gedaan”, looft Coens het beleid van zijn staatssecretaris. “Het werd misschien niet zo gepercipieerd, maar Sammy was echt wel enorm begaan met die mensen. (…) Hij heeft dit zeer goed aangepakt.”

“Niemand mag zo’n actie aanmoedigen”

Vicepremier Pierre-Yves Dermagne zei dat de PS uit de federale regering zou stappen als er iemand zou overlijden. “Ik vond die uitspraak van Dermagne echt niet oké”, hekelt Coens. “De oproep moest net zijn: de hongerstakers moeten stoppen met zichzelf uit te hongeren. Niemand mag zo’n actie aanmoedigen. Alle betrokkenen moesten inzien dat die hongerstaking volkomen zinloos was.”

“Je moet altijd ernstig nemen wat iemand zegt, maar ik begreep Dermagnes motieven niet goed”, vervolgt Coens. “Zeker omdat de helft van het land onder water staat, de coronacrisis nog woedt en we die hongerstaking echt wilden oplossen. Op dinsdag heeft zijn voorzitter, Paul Magnette, gelukkig wel het signaal gegeven dat PS zich achter het regeringsbeleid schaart.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “CD&V-voorzitter Joachim Coens: “Hongerstaking is een onmenselijk drukkingsmiddel””

  1. Een echte hongerstaking zou geen 2 maand duren, zoals altijd hebben de tsjeven ons weer goed liggen… Ze gingen stoppen met drinken, maar een mens kan geen 2 dagen zonder!

    Deze supermensen kunnen alles aan blijkbaar!

Plaats een reactie

Delen