Algerije wil regenboogkleuren verbieden

Shutterstock

Uncategorized

Christenvervolging in Algerije neemt gestaag toe

Sonja Dahlmans

Rechtbanken in Algerije hebben de afgelopen maanden een aantal christenen veroordeeld tot gevangenisstraffen. Deze straffen varieerden van zes maanden tot vijf jaar. Het gaat om veroordelingen voor blasfemie en het verspreiden van de christelijke boodschap. Ook werden een aantal kerken in het land gesloten.

Op 8 juli deze maand werd een christelijke man in de provincie Ain-Defla veroordeeld tot zes maanden straf. Hij zou illegaal geld hebben ontvangen en dit hebben gebruikt om het christelijke Evangelie te verspreiden. Hij werd er ook van beschuldigd Bijbels en andere christelijke literatuur te hebben uitgedeeld. Dit is streng verboden in het islamitische land; daarmee kan het geloof van een moslim aan het wankelen worden gebracht. De man ontkent de aantijgingen. Hij is een bekeerling vanuit de islam en vanwege zijn nieuw aangenomen geloof hebben zijn vrouw en kinderen hem reeds in 2017 verlaten. Christenen in het land zijn meestal bekeerlingen vanuit de islam en worden vaker door familie of de bredere sociale gemeenschap belaagd of buitengesloten.

Al in 2018 werden een aantal protestantse kerken in het land gesloten, hoewel de Algerijnse regering dit ontkent. Drie kerken werden in dat jaar gesloten en de politie viel gelovigen in een kerk aan. Tientallen christelijke gelovigen werden ook gearresteerd en later weer vrijgelaten. Onder de arrestanten was ook de pastor Salah Chalah van de Full Gospel Kerk die ook de president is van de Protestantse Kerk van Algerije. In november 2018 was het aantal kerken dat van overheidswege werd gesloten in totaal 13. Ook dit jaar zijn er reeds drie kerken gesloten. Het land telt naar schatting tussen de 50.000 en 100.000 protestants christelijke gelovigen.

In maart van dit jaar werd Hamid Soudad veroordeeld voor 5 jaar gevangenisstraf wegen het beledigen van Mohammed. Via Facebook zou hij een cartoon van Mohammed hebben gedeeld. Een pastor, Rachid, en een medewerker Nouh, werden dezelfde maand veroordeeld. Beiden kregen twee jaar gevangenisstraf opgelegd vanwege het schenden van Artikel 11.2. Deze verbiedt het printen, bewaren en uitdelen van materiaal dat moslims kan doen wankelen in hun islamitisch geloof of zelfs bekeren. Rachid werd hier in 2008 ook al eens van beschuldigd, maar in hoger beroep werd hij toen vrijgelaten. Na de lockdown maatregelen om de spreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan, hebben andere gebedshuizen in het land weer toestemming gekregen de deuren te openen, maar de protestants christelijke kerken vooralsnog niet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen