Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Foto Photonews

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Foto Photonews

Uncategorized

Demir: “Blij dat Groen bocht neemt over kernuitstap”

Pieter Van Berkel

Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) neemt Groen “een bocht” over de kernuitstap. “Wat iedereen al weet, zinkt ook in bij Groen: geen volledige kernuitstap in 2025. Ik ben blij dat ze die bocht aan het nemen is. Jammer dat het via onterechte beschuldigingen moet”, schrijft Demir maandag op Facebook.

Demir reageert op een interview met Van der Straeten in De Ochtend op Radio 1. In dat interview reageerde Van der Straeten onder meer op de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om een vergunning te weigeren voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde. Die weigering bemoeilijkt het federale energiebeleid, omdat men daar rekent op nieuwe gascentrales om de kernuitstap in 2025 op te vangen. 

“Waar het vorig jaar nog steevast luidde dat ‘alle kerncentrales sluiten in 2025’, werd vanmorgen door collega Van der Straeten helder gezegd dat alle opties, inclusief het openhouden van de twee jongste kerncentrales, nog steeds op tafel liggen”, schrijft Demir.

Demir vindt ook dat Groen best stopt met te zeggen dat er “politieke spelletjes” gespeeld worden. Zo loopt het vergunnen van een nieuwe gascentrale ook in Wallonië niet van een leien dakje. “Meteen het bewijs dat er geen politieke spelletjes gespeeld worden vanuit Vlaanderen“, aldus Demir. 

Demir wijst er ook op dat gascentrales nu eenmaal vervuilend zijn en het in een context van strengere regelgeving “niet gemakkelijk” krijgen. Die vervuiling zomaar door de vingers zien omdat de capaciteit nodig zou zijn om de kernuitstap op te vangen, kan voor Demir niet door de beugel. “Het kan toch niet zijn dat we bijvoorbeeld onze boeren vragen minder stikstof uit te stoten, maar ‘Groenen’ dat wel zouden mogen?”, vraagt Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Demir: “Blij dat Groen bocht neemt over kernuitstap””

  1. Neem me de uitdrukking niet kwalijk, maar de groenen zijn “hartstikke gek” zoals de
    Nederlanders zouden zeggen.
    Kernenergie is een uitstootloze energiebron en dus niet vervuilend. Ze is dus de energie
    voorziener van de toekomst.
    Er zijn er die dat begrepen hebben : in Groot Brittanië worden er momenteel 2 nieuwe
    kerncentrales gebouwd. En er zijn meerdere landen, waaronder China, die dat ook doen.
    Groen heeft halucinante opvattingen : gascentrales, biomassa centrales de ene al
    vervuilender dan de andere. En in de NL zijn de groenen in hetzelfde beddeke ziek.
    Wat mij betreft moet elke kerncentrale die ze willen sluiten vervangen worden door een nieuwe..

  2. het gezond verstand komt eindelijk [een beetje] naar boven bij groen. Tinne mag haar idioot doeleinde nu wel defintief begraven. Het kon echt niet idioter… en dat heb je nogal dikwijls met groen. Waaro hebben die bij ons niet de intellectuele baggage zoals in Duistland? Zelfs na het vertrek van een Calvo?

  3. Bekijk eens een foto van Nagasaki na het atoombombardement in 1945. Zoek dan een recente nachtfoto van dezelfde stad. Doen, hé! Niet tegenpruttelen. En wij die dachten dat de straling de omgeving onleefbaar ging maken voor eeuwen! Hoeveel Japanners zijn al gestorven door de straling veroorzaakt door de recente tsunami op de centrales van Fukushima? Bovendien, onze centrales en die van Frankrijk lijken me behoorlijk veilig.

Plaats een reactie

Delen