(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Duizenden Cubanen betogen tegen regering

Pieter Van Berkel

In Cuba zijn zondag duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen voedseltekorten, hoge prijzen en het communistisch bewind. Het zijn de grootste betogingen op het eiland in meer dan dertig jaar.

Het protest begon met enkele honderden betogers in San Antonio de los Baños en Palma Soriano, maar verspreidde zich al snel naar andere steden. Ook in het centrum van de hoofdstad Havana kwamen duizenden mensen op straat.

“Vrijheid”

De betogers eisten het aftreden van president Miguel Diaz-Canel en scandeerden “vrijheid”. Er daagden ook regeringsaanhangers op die met een Cubaanse vlag zwaaiden en “Fidel” riepen, al werden zij overstemd door de betogers.

Cuba wordt getroffen door de ergste economische crisis sinds de val van de Sovjet-Unie. Tegelijkertijd heeft het land een recordaantal coronagevallen. Er heerst grote onvrede over het tekort aan basisgoederen, inperkingen van de burgerlijke vrijheden en de aanpak van de coronacrisis.

Tegelijkertijd spelen sociale media ook een belangrijke rol in het verspreiden van het protest. De Cubanen hebben sinds twee en een half jaar toegang tot mobiel internet.

“Revolutie koste wat kost verdedigen”

President Diaz-Canel legt de schuld van de crisis bij de Verenigde Staten en de economische sancties die de laatste jaren opnieuw werden aangescherpt. Hoewel hij zei dat veel betogers oprecht waren, werden ze volgens hem gemanipuleerd door de VS en hun “huurlingen”. De Cubaanse regering zegt “koste wat kost” de communistische revolutie te zullen verdedigen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Duizenden Cubanen betogen tegen regering”

  1. Het communisme is belangrijker dan het welzijn van de mensen. Dat is nooit anders geweest. Als het dan totaal misloopt is het altijd de schuld van een ander. Bij de VRT zullen ze dat wel even “duiden”.

  2. aan deze aard van protesten ,kunnen wij Vlamingen lessen trekken – want wij laten alles ,maar dan ook alles over ons heen lopen – de Miljardenstromen (al generaties lang) van Vlaanderen naar Wallonie , het vreemdelingen probleem , migratie problemen, onze immense verkeers boetes , de corruptie bij de Politiekers de wokers die bepalen hoe wij moeten leven , ons laten vernederen enz. enz; Constant trekken wij ons broek af – HOOG TIJD voor de ommezwaai

Plaats een reactie

Delen