(Shutterstock & Facebook)

(Shutterstock & Facebook)

Uncategorized

Ecolo-gemeenteraadslid op foto met Grijze Wolven

Pieter Van Berkel

Er is ophef ontstaan rond Yunus Sahinbay, Ecolo-gemeenteraadslid in de Luikse gemeente Herstal, omwille van een foto waarin hij voor een Grijze Wolven-vlag poseert. Dat schrijft Sudinfo. Sahinbay verdedigt zich door te zeggen dat de foto van “lang geleden” dateert en “als grap bedoeld” was.

De foto verscheen enkele dagen geleden, en slechts gedurende enkele minuten, op sociale media. Op de afbeelding zijn zestien mannen te zien die rondom een vlag van de Grijze Wolven, een ultranationalistische en omstreden Turkse organisatie, poseren. Ook maken sommigen het handgebaar van de organisatie. Grijze Wolven-leden werden in het verleden herhaaldelijk beschuldigd van gewelddaden.

“Ik heb niets te maken met deze beweging”

Een van de aanwezigen op de foto is Yunus Sahinbay, Ecolo-gemeenteraadslid in de Luikse gemeente Herstal. “Ik was deze foto helemaal vergeten, die moet dateren van acht of negen jaar geleden, zou ik zeggen, toen ik ongeveer 27 of 28 jaar oud was. Ik ben nu 36”, reageert Sahinbay.

“Ik herinner me dat we thee dronken en grappen maakten”, klinkt het verder. “Plotseling stonden verschillende mensen op, haalden een vlag tevoorschijn en begonnen te zwaaien. Ik deed hetzelfde zonder na te denken. Ik dacht niet verder na.”

Zelf ontkent Sahinbay dat hij iets met de beweging te maken heeft. Hij zegt ook dat hij nog geen politicus was toen de foto genomen werd. “Ik verzeker dat ik niets te maken heb met deze beweging”, klinkt het nog. “Iedereen in de Turkse gemeenschap kan je dat vertellen. Er zijn misschien een of twee sympathisanten in deze groep, maar ik hoor daar niet bij! En ik ben echt teleurgesteld dat nu ik verkozen ben en ineens dit soort foto’s op Facebook kunnen verschijnen. Het is erg triest dat iemand kan proberen mij kwaad te doen, en om redenen die ik niet eens ken.”

Francken: “Wanneer gaan die hun partij eens opkuisen?”

N-VA-Kamerlid Theo Francken reageerde op Twitter op het nieuws. “Groen/Ecolo is geïnfiltreerd door islamisten en Turks extreemrechts”, aldus Francken. “Wanneer gaan die hun partij eens opkuisen?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

12 gedachten over “Ecolo-gemeenteraadslid op foto met Grijze Wolven”

  1. Als het gaat om leden/verkozenen van Ecolo dan worden ze verkeerd begrepen of hebben ze niets met die instanties te maken.Wanneer het om een Vlaams Belanger gaat dan worden plotseling andere normen gehanteerd.Ze weigeren hen zelfs een hand te geven!Hypocrisie van de hoogste plank.

  2. Bij Groen zijn er ook die met de Grijze Wolven geposeerd hebben ! Maar die deden dat ook “zonder na te denken”.
    Gaat het parket hier ook een onderzoek openen ?

  3. Eerst moet eerst een ‘groen’ schaap de keel worden overgebeten door een ‘grijze wolf”…dan gaan de ogen misschien open, maar ‘k vrees dat het dan te laat zal zijn…

Plaats een reactie

Delen