Frans Timmermans (Shutterstock)

Uncategorized

Europese Commissie stelt klimaatplan voor

Pieter Van Berkel

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en klimaatpaus Frans Timmermans stelden woensdag een reeks voorstellen voor om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te realiseren.

Tegen 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55 procent verminderd worden ten opzichte van 1990. Vanaf 2050 mag er netto geen uitstoot meer zijn.

“De vuurzeeën en orkanen van de voorbije jaren zijn slechts een heel klein venster naar wat onze toekomst zou kunnen worden”, zegt Von der Leyen. “Wanneer we nu optreden, nu we nog beleidsopties hebben, dan kunnen we de zaken nog anders aanpakken en kiezen voor een gezondere en welvarende planeet voor ons en de volgende generaties.”

Volgens Timmermans heeft de mensheid “nog een kans om te vechten” als de klimaatdoelstellingen de EU gehaald worden.

Verbod op verkoop van voertuigen met verbrandingsmotor

Onder maatregelen vallen onder meer over een de facto verbod op de verkoop van voertuigen met een verbrandingsmotor vanaf 2035, de uitrol van een netwerk van elektrische laadpalen, de invoering van CO2-uitstootrechten voor transport en gebouwen, de uitbreiding van het bestaande systeem voor de handel in uitstootrechten naar de scheepvaart en een belasting op kerosine. Om de EU te beschermen tegen concurrentie uit werelddelen waar minder strenge klimaatregels gelden wil de Commissie een soort CO2-grensheffing invoeren.

De transitie moet volgens de Commissie voor nieuwe groei en jobs zorgen. Dat de kosten afgewenteld worden op de consument zou wel voor ongerustheid kunnen zorgen. Von der Leyen en Timmermans willen dat er daarom werk gemaakt wordt van ‘sociale correcties’, zoals een nieuw sociaal klimaatfonds van 144 miljard euro.

Dat fonds moet “steun geven aan inkomens en investeringen om energiearmoede te lijf te gaan en de facturen voor kwetsbare gezinnen en kleine bedrijven te verminderen”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Europese Commissie stelt klimaatplan voor”

  1. Dat het in Nederland als minister van Buitenlandse Zaken volstrekt mislukte PvdA talenwonder volledig van het padje af was wist iedereen al langer. Nu bewijst hij zelf weer eens volkomen kierewiet te zijn. Voorbeeldje: iedereen van het gas af, alleen nog windmolens en andere “groene” energie, de benzine binnenzeerkort 1 euro (!) duurder…

  2. Wanneer stapt België uit dit elitaire clubje? Zij zijn op geen enkele democratische wijze gemandateerd om zulke dramatische maatregelen uit te voeren. Ik durf hopen dat de nationale verkozen regeringen (alhoewel voor onze Vivaldi-regering) veel van deze nonsens zullen corrigeren.

  3. binnenkort zien we kar en kameel door onze straten lopen.We horen niets over de overbevolking en daar ligt de kalmeel gebonden.Geen corona vaccin maar een chemisch castratie vaccin toedienen,.Alle problemen zijn opgelost,komt onze welvaart en veiligheid terug.

  4. Gevaarlijk man, die Timmerman. Eerst Eurabië en ongecontroleerde vluchtelingen instroom nu co2 normen waarvan ieder normaal denkend mens weet dat die onhaalbaar en totalitair zijn en de Europese burger gaan verarmen. En de grootste vervuilers zoals China blijven vervuilen en doen hier niet aan mee. Afvoeren die man met zijn linkse totalitaire ideeën.

  5. Ja en hebt ge die “Vader Abraham” zijn optrekje al eens gezien. De klojo heeft daardoor alleen al een ecologische voetafdruk die vele malen groter is dan de gemiddelde burger, maar ja zijn loon is dan ook vele malen groter dan Jan Modaal. Inderdaad afvoeren die idioot en tot nooit meer !

Plaats een reactie

Delen