Macron. Foto Shutterstock.

Macron. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Frankrijk erkent schuld bij kernproeven in Frans-Polynesië

Wijnand Meeus

Frans president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn speech in Frans-Polynesië erkend dat Frankrijk schuld treft wegens de nucleaire test die het land uitvoerde tussen 1966 en 1996. Macron vertelde tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Frans-Polynesië dat hij ‘waarheid en transparantie’ wil rond de kwestie. De demonstranten verwachtten bovendien expliciete verontschuldigingen van de president, die ze niet kregen.

In 1966, na enkele proeven in de Sahara besliste Frankrijk om hun kernproeven te verplaatsen naar Frans-Polynesië, op de atollen Mururoa et Fangataufa. Op 30 jaar tijd werden daar bijna 200 tests uitgevoerd. De laatste vond plaats in januari 1996 na de beslissing van president Jacques Chirac om de proeven te hervatten ondanks een moratorium van zijn voorganger, François Mitterand, drie jaar eerder.

Tijdens deze proeven zouden meer dan 100.000 inwoners zijn blootgesteld aan radioactieve straling. Achteraf zouden dan ook vele mensen gekampt hebben met verschillende vormen van kanker. Die slachtoffers eisen een compensatieregeling van Frankrijk. De president stelde dat bij zijn verkiezing in 2017 elf dossiers afgerond zijn en dat dat er sindsdien al 187 zijn. “Het gaat om een sterke vooruitgang, maar het is onvoldoende”, aldus Macron.

“Ik kan jullie zeggen dat de militairen die de proeven hebben uitgevoerd niet gelogen hebben, ze hebben dezelfde risico’s genomen”, gaat Macron verder. “Er waren geen leugens, er zijn niet-berekende risico’s genomen, ook door de militairen. Ik denk dat het klopt dat we gelijkaardige proeven niet hadden uitgevoerd in Creuse of Bretagne.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Frankrijk erkent schuld bij kernproeven in Frans-Polynesië”

  1. Grappig ““Ik kan jullie zeggen dat de militairen die de proeven hebben uitgevoerd niet gelogen hebben, ze hebben dezelfde risico’s genomen” …volgens mij is er een verschil tussen vrijwillig en onvrijwillig …

  2. Hoe kan je een fout bekennen en dan weigeren je verontschuldigingen openlijk aan te bieden? Is er een nieuwe gedrags-code uitgevonden? Zou de holocaust daar ook onder vallen of de bommen op Hiroshima en Nagasaki? De ethische begrippen wijzigen snel de laatste tijd, helaas niet steeds in de goeie richting.

Plaats een reactie

Delen