Geen coronadoden meer in Vlaanderen tussen 2 en 10 juli

Saint-Luc hospitaal in Brussel. Bron: PhotoNews

Uncategorized

Geen coronadoden meer in Vlaanderen tussen 2 en 10 juli

Kristof Luypaert

Tussen 2 en 10 juli waren er in Vlaanderen geen COVID-overlijdens te betreuren. Dat meldt BELGA en blijkt uit cijfers op het dashboard van Sciensano. Op 7 juli stierf er in het hele land niemand aan de gevolgen van een coronabesmetting. Nog slechts 3% van de totale IZ-capaciteit in Vlaanderen is bezet met COVID-19 patiënten.

Hoewel de besmettingscijfers opnieuw stijgen evenals de ziekenhuisopnames, blijft het aantal overlijdens dalen. Van 3 tot 9 juli lieten dagelijks gemiddeld net geen 2 mensen het leven, een daling met 41 procent, blijkt uit de meest recente cijfers van Sciensano.

Bovendien blijkt uit het dashboard dat er in Vlaanderen tussen 2 en 10 juli geen enkele coronapatiënt overleed. De cijfers van 11 en 12 juli zijn nog niet bekend dus mogelijk blijft die trend zich voortzetten.

Ook de bezettingsgraad van de ziekenhuizen en van de IZ-bedden is intussen quasi genormaliseerd. Het ziekenhuisnoodplan wordt gecoördineerd door het Comité Hospital & Transport Surge Capacity met vertegenwoordigers van alle overheden, Defensie, de ziekenhuiskoepels, het Wetenschappelijk comité en andere experten.

Bezettingsgraad van de IZ-bedden in de ziekenhuizen genormaliseerd

Onafhankelijk van de bezettingsgraad moeten ziekenhuizen permanent 15% van hun totaal aantal erkende bedden op intensieve zorgen reserveren voor bevestigde COVID-19 patiënten. In vrijwel àlle Vlaamse en Waalse provincies blijft de bezettingsgraad daar ver onder.

Enkel in de provincies Namen en Henegouwen bedraagt het bezettingspercentage respectievelijk 7% en 8%. Het Belgisch gemiddelde staat op 5%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de enige negatieve uitschieter met 11%.

Onderstaande tabel geeft in detail het aantal COVID-19 patiënten op IZ weer voor België, per provincie en voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 8 juli 2021. De bezettingsgraad van de IZ-bedden wordt berekend op basis van het aantal erkende IZ-bedden.

Uit de cijfers blijkt dat momenteel nog slechts 5% van het aantal erkende IZ-bedden (1992) is ingenomen door positief getest COVID-19 patiënten. Dat gaat concreet om 95 personen. Opmerkelijk is wel dat bijna één op drie ervan zich bevindt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In alle Vlaamse provincies samen liggen er nog 32 mensen op IZ die positief hebben getest op COVID-19. Dat betekent dat er in heel Vlaanderen 3% van de in totaal 1.071 erkende IZ-bedden zijn ingenomen door COVID-19 patiënten. Daarmee scoort Vlaanderen dus fors beter dan het Belgisch gemiddelde dat vooral door de cijfers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest negatief is beïnvloed.

Bron: Sciensano

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Geen coronadoden meer in Vlaanderen tussen 2 en 10 juli”

Plaats een reactie

Delen