Generaals kritisch na ontslag baas militaire inlichtingendienst: "Defensie zal hier niet ongeschonden uitkomen"

Voormalig ADIV-topman Philippe Boucké (links) op bezoek bij de Staatsveiligheid (VSSE). Foto: Twitter

Uncategorized

Generaals kritisch na ontslag baas militaire inlichtingendienst: “Defensie zal hier niet ongeschonden uitkomen”

Anton Schelfaut

Verschillende generaals uit het Belgische leger hebben zich op Twitter kritisch uitgelaten over het ontslag van generaal-majoor Philippe Boucké als baas van de militaire inlichtingendienst ADIV. Boucké moest opstappen in de nasleep van de zaak-Jürgen Conings.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) maakte het ontslag van Boucké vrijdagochtend via een persbericht bekend. Hij wordt vervangen door vice-admiraal Wim Robberecht. “Een klotedag op kantoor tot nu toe. Ik hoop dat de namiddag beter wordt”, zo reageerde luitenant-generaal Marc Thys, nummer twee van Defensie. Hij kreeg al snel bijval van generaal-majoor Pierre Gérard, de commandant van de Landmacht. “De plicht tot discretie is één ding… maar de stilte kan ook beladen zijn met schuldgevoelens. De te betalen prijs is vandaag veel te hoog. Het is een zwarte dag, Defensie zal er niet ongeschonden uitkomen.”

Ook majoor-generaal Pierre Neirinckx van de Medische Component sloot zich daarbij aan. “Alsof het ontslag van een voorbeeldige officier de fouten in de besluitvorming uit het verleden gaat oplossen”, hekelt hij op Twitter. “De notie ‘collectieve verantwoordelijkheid’ lijkt me gepaster in hoofde van sommige beslissingsnemers. Mogen ze er persoonlijke lessen uit trekken.”

https://twitter.com/GenNeirinckx/status/1416364766390595587

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Generaals kritisch na ontslag baas militaire inlichtingendienst: “Defensie zal hier niet ongeschonden uitkomen””

Plaats een reactie

Delen