(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Gevangenisstraf christelijke mensenrechtenactivist in Egypte verlengd

Sonja Dahlmans

De hechtenis van Ramy Kamel, een Koptisch-christelijke mensenrechtenactivist, is opnieuw verlengd. Kamel heeft reeds 20 maanden in een isoleercel door moeten brengen.

Kamel werd in november 2019 voor het eerst gearresteerd. Ondanks herhaalde oproepen van onder andere de Verenigde Naties, zat hij lange tijd in isolatie gevangen. De aanklagers blijven redenen zoeken voor zijn arrestatie en langdurige hechtenis. Kamel zou ook worden gemarteld binnen de gevangenis. Tijdens zijn arrestatie op 23 november 2019 werd hij geslagen en ondervraagd zonder rechtsbijstand van een advocaat. Hij werd gearresteerd en ondervraagd alvorens hij zou spreken tijdens een forum van de Verenigde Naties, met betrekking tot de mensenrechten van minderheden. Waarschijnlijk was zijn arrestatie en ondervraging een poging Kamel te intimideren en te verhinderen om te spreken bij de Verenigde Naties.

Ramy Kamel is een van de oprichters van de Maspero Jongeren Vereniging. Tijdens een demonstratie van deze vereniging tegen de verbranding van een kerk werden 27 Kopten vermoord door het Egyptische leger. Nog eens driehonderd demonstranten raakten gewond. Nadien werden er meer christenen gearresteerd, dan militairen die verantwoordelijk waren voor de doden en gewonden tijdens deze bloedig neergeslagen demonstratie. Naar schatting zijn de Kopten ongeveer 6 tot 10 procent van de bevolking van Egypte. Zij voelen zich vaak tweederangsburgers. Kamel heeft zich altijd uitgesproken over de behandeling van de Koptische minderheid in zijn land. De beschuldigingen tegen hem houden verband met zijn werk als mensenrechtenactivist en zijn commentaar op de discriminatie en de vervolging van christenen in Egypte.

In mei heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, nog een overleg gehad met president el-Sisi van Egypte. Hierin werd ook gesproken over de schendingen van mensenrechten in het land. In een verklaring na het bezoek van Blinken echter, liet Egypte na te vermelden dat de mensenrechtenschendingen in het land ter sprake waren gekomen. De hoop dat dit overleg iets op zou leveren voor de onderdrukte minderheden in Egypte wordt kleiner. Eerder sprak het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten het nog van een ‘constructieve dialoog’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen