Vlaams inister-president Jan Jambon (N-VA) . Foto Photonews

Vlaams inister-president Jan Jambon (N-VA) . Foto Photonews

Binnenland politiek

Jan Jambon: “Coronacrisis heeft getoond dat deze staatsstructuur niet werkt”

Niels Geerinck

Traditioneel vindt op 10 juli, aan de vooravond van de Vlaamse feestdag, een viering in Kortrijk plaats. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was één van de aanwezigen en haalde tijdens zijn speech uit naar de huidige staatsstructuur.

Volgens Jambon heeft de coronacrisis de pijnpunten van onze staatsstructuur bloot weten te leggen. De minister-president oordeelde dat we heel wat kostbare tijd in de strijd tegen de coronacrisis zijn verloren, door de inefficiënte werking van onze staat. “De coronacrisis heeft getoond dat het op deze manier niet werkt. Als negen ministers van Volksgezondheid hun zeg moeten doen, dan kost ons dat kostbare tijd.”, zo klonk het.

“Alles komt goed”

Jambon trok parallellen tussen de Guldensporenslag uit 1302 en de huidige coronacrisis. Volgens hem werden op beide momenten noodzakelijke offers gebracht en was het een ware beproeving voor heel wat Vlamingen. Daarnaast blijf hij wel hoopvol voor wat de toekomst brengt. “Maar alles komt goed. Laat dit Groeningemonument een symbool zijn voor onze nakende overwinning tegen het coronavirus. 4,6 miljoen Belgen zijn op dit moment ingeënt. Als wij koploper zijn als het op het aantal vaccinaties aankomt en op vaccinatiebereidheid, dan komt dat door de vechtlust en de veerkracht van elk van jullie. We mogen daar terecht fier op zijn.”, zo zei hij.

De Vlaams minister-president heeft er alle vertrouwen in dat Vlaanderen zich zal herstellen en zelf beter worden na afloop van deze crisis. Jambon ziet dan ook een “groeispurt“die zich doorheen Vlaanderen weet verder te zetten. “De economie herpakt zich met een ongeziene kracht. Als die groeispurt zich verderzet, dan bereiken we nog voor eind dit jaar het niveau van voor de crisis. We gaan voor een innovatiever Vlaanderen, een digitaler Vlaanderen, een duurzamer Vlaanderen.”

“Onze staatsstructuur werkt niet”

Tijdens zijn speech trok Jambon ook van leer tegen onze huidige staatsstructuur. Hij hekelt de inefficiëntie ervan. Volgens hem is er nood aan een “asymmetrisch beleid” zodat Vlaanderen en Wallonië een beleid kunnen voeren dat ze hebben aangepast aan hun eigen specifieke noden. “Als negen ministers van Volksgezondheid hun zeg moeten doen, dan kost ons dat kostbare tijd. Als we meer welvaart willen, een efficiëntere gezondheidszorg, meer innovatie en meer mensen aan het werk, dan moeten die respectievelijke bevoegdheden naar Vlaanderen komen. Start met een wit blad.  Laat Vlaanderen heer en meester zijn van hun eigen bevoegdheden, en laat de deelstaten zelf beslissen waarvoor ze willen samenwerken. Niet omdat het moet, maar omdat het mag. Ik roep de federale regering op om nu al met een asymmetrisch beleid te beginnen, dat aangepast is aan de specifieke noden van Vlaanderen en Wallonië. Er is geen tijd te verliezen.”, zo sloot hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “Jan Jambon: “Coronacrisis heeft getoond dat deze staatsstructuur niet werkt””

  1. “9 Ministers van Gezondheid” ? Hahaha, hoe zou dat toch komen dat de Fransen moppen tappen over “le petits Belges” en de Hollanders ook over “die tomme Pelgen” , iemand enig idee ? Ikke wel !

  2. Het Vlaamse beleid is hetzelfde bedje ziek als het federale beleid. Grote woorden nu, maar de praktijk bewijst wel wat anders. Deze MP is wel lid van een partij die eerst streefde naar een onafhankelijk Vlaanderen, om nu het confederalisme te promoten. Deze MP is wel lid van een partij die een regering zonder de PS al een staatshervorming noemde, om nu samen met diezelfde PS een staatshervorming te willen verwezenlijken. Het Vlaams-nationalisme is tegenwoordig ver te zoeken bij de NVA.

  3. De kans zal zich voordoen in 2024 of hopelijk eerder. Eens benieuwd of ze durven de Vlamingen bevrijden van de Franstalige marionetten Open Bld, CDnV en andere linkse Vlaamse partijen.

  4. Een staatsstructuur waar N-VA nu toch al wel een lange tijd deel van uitmaakt….
    De zoveelste gebakken lucht uitgebraakt door een Belgicist vermomt als nationalist.
    Je kan er prat op gaan dat wanneer een N-VA’er zegt dat hij naar links zal sturen hij gegarandeert afdraait naar rechts. Volkomen achterhaalde partij die hopelijk in 2024 de kiesdrempel niet meer haalt zodat zij Vlaanderen niet nog meer schade berokkent.

  5. Jambon komt er redelijk laat achter dat belgië niet werkt.
    Hij haalt 2 zaken door elkaar, 1302 en corona en maakt (of tracht) er een heel “verhaal” rond (te maken).
    Ik blijf het tot vervelens toe herhalen : Jan Jambon is de verhaaltjes verteller uit Brasschaat.

  6. Laten we het eens hebben over de N-VA pijnpunten. Het N-VA beleid heeft vooral getoond dat haar propaganda of theorieën niet werken in de praktijk. Bevoegd maar niet verantwoordelijk het adagium van de N-VA tsjeven. Bart De Wever is ook de eerste partijleider die constant langs de zijlijn roept maar nooit durfde verantwoordelijkheid opnemen in de Wetstraat. Dat is ook de reden waarom BDW in kroegen scoort en niet in de Wetstraat. Quid de N-VA regering(en) ? Ook daar scoren de N-VA minister-presidenten ondermaats ten nadele van de Vlaamse natie . De stilstand van Vlaanderen is een bewuste keuze en de verantwoordelijkheid van N-VA en haar kiezers.

  7. Zolang onze ‘beleidmakers’ met heel deze coronawaanzin meegaan zal er niks veranderen. Alles open en weg met dat nepvaccin dat helemaal geen vrijgeleide is. Ons natuurlijk immuunsysteem is voor 90% van de bevolking voldoende.

  8. Een VLAAMSE minister-president, lid van een van een VLAAMS-NATIONALISTISCHE partij die op de vooravond van de VLAAMSE NATIONALE FEESTDAG zichzelf op de borst klopt omdat er al 4,5 miljoen BELGEN zijn ingeënt tegen Corona!!! Hoe ver kan je afdwalen van je oorspronkelijke idealen of hoe plat kun je gaan om “salonfahig” te zijn?

Plaats een reactie

Delen