De Notre-Dame de Paris - Afbeelding: Photonews

De Notre-Dame de Paris - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Khattabi (Ecolo) verwijt Vlaanderen gebrek aan ambitie om nieuwe PFAS-vervuiling te vermijden

Anton Schelfaut

Federaal minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) verwijt Vlaanderen een gebrek aan ambitie om nieuwe vervuiling met PFAS in de toekomst te vermijden. Dat heeft ze dinsdag gezegd in de Commissie Leefmilieu van de Kamer, waar ze vragen kreeg over de vervuiling in en rond Zwijndrecht.

Vorige week vond een interministeriële conferentie plaats over de PFOS-vervuiling op en rond de site van chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht. Daar werd beslist om een Belgische coördinatiestrategie tegen vervuiling met PFAS op touw te zetten. Ecolo-minister Zakia Khattabi pleitte eveneens voor een geïntegreerde aanpak van alle betrokkenen. Op die manier moet vervuiling zoals die in Zwijndrecht in de toekomst vermeden worden.

Khattabi vindt zo’n brede strategie nodig, maar Vlaanderen wil daar tot haar “ontzetting” niet op ingaan. “Ik onderschrijf het principe van de vervuiler betaalt, maar in dit soort gevallen kan een financiële schadevergoeding het onherstelbare niet herstellen”, legt ze uit. “Ik zal samen met mijn Waalse en Brusselse collega’s en met minister van Volsgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijven hameren op een preventief beleid om dergelijke rampen te voorkomen door het voorzorgsbeginsel toe te passen bij de toelating van verdachte stoffen en door, concreter, geen nieuwe stoffen toe te laten waarvan niet bewezen is dat ze onschadelijk zijn, in plaats van te wachten tot het risico bewezen is alvorens actie te ondernemen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Khattabi (Ecolo) verwijt Vlaanderen gebrek aan ambitie om nieuwe PFAS-vervuiling te vermijden”

  1. Het voorzorgsprincipe is zoals eisen dat een kandidaat-autobestuurder bewijst dat hij/zij nooit een ongeval zal veroorzaken alvorens hij/zij een rijbewijs krijgt.

  2. Deze oproerkraaister moet snel de aandacht afleiden van de banden tussen de Moslimbroederschap en Ecolo. Laat nu net hun zusterpartijtje GROEN al jarenlang burgemeester leveren in die gemeente!!!

  3. Iets waar weinig over gesproken wordt is dat Zwijndrecht zowat de laagste personenbelasting van België heeft. Dat heeft lange tijd 0% geweest is 2% geworden omdat ze daar anders geen subsidies kregen voor een cultureel centrum. Dat de reden voor die lage bijdrage de aanwezigheid is van bedrijven als 3M, daar houden ze zich stilletjes over. Groen en hypocrisie, het is bijna synoniem. De groenen hebben lange tijd kunnen verkopen dat die lage belasting hun verdienste is, dat ze er nu de prijs maar voor betalen.

Plaats een reactie

Delen