Wikipedia. Foto Shutterstock

Wikipedia. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Mede-oprichter Wikipedia: “Neutrale invalshoek is volledig verlaten”

Simon Segers

Larry Sanger, filosoof en mede-oprichter van de online encyclopedie Wikipedia, bekritiseerde in Tucker Carlson Tonight hoe de website een duidelijke linkse vooringenomenheid heeft. Hij drukte schaamte uit over zijn rol in de start van het project. “Het spijt me dat zoveel mensen hun reputatie is geschonden door wat ik 20 jaar geleden ben gestart.”

Wikipedia is met tientallen miljoenen artikelen in bijna 300 verschillende talen een van de grootste bronnen van informatie op het internet. De website werd opgericht door Jimmy Wales en Larry Sanger in 2001. Sanger meende reeds in 2004 dat de perceptie van de betrouwbaarheid bij het publiek ondermaats was. Hij verliet het project uiteindelijk het volgende jaar.

Visie van het establishment

Sanger was op vrijdag te gast bij Fox in het avondprogramma van de conservatieve opiniemaker Tucker Carlson. “Aangezien het een een van de populairste bronnen van informatie op het internet is er een logische motivatie voor overheden, grote bedrijven en zelfs criminele organisaties om hiervan gebruik te maken. Het resultaat is dat de visie van het establishment naar voren wordt geschoven. Ze hebben de neutrale invalshoek volledig verlaten” , aldus de filosoof. Sanger drukte ook zijn twijfels uit over een mogelijke rechtzetting van de objectiviteit van de website. Hij pleit zelfs voor een meer conservatief alternatief zodat de encyclopedie op termijn overbodig wordt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Mede-oprichter Wikipedia: “Neutrale invalshoek is volledig verlaten””

Plaats een reactie

Delen