“Militaire inlichtingendienst ADIV heeft zware fouten gemaakt in de zaak-Jürgen Conings”

Jürgen Conings. Photo News

Uncategorized

“Militaire inlichtingendienst ADIV heeft zware fouten gemaakt in de zaak-Jürgen Conings”

Anton Schelfaut

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft zware fouten gemaakt in de zaak-Jürgen Conings. Dat blijkt uit het laatste rapport van Comité I, waarover VTM Nieuws bericht. Zo was ADIV niet aanwezig op een vergadering waar mogelijke maatregelen tegen de terreurdreiging van beroepsmilitair Conings besproken werden.

Er zijn verschillende alarmbellen afgegaan, maar met die informatie heeft ADIV niets gedaan. Dat is de vernietigende conclusie van het langverwachte rapport van het Comité I, het controleorgaan van onze inlichtingendiensten. Het rapport wordt morgen behandeld in het parlement.

Volgens het rapport is het “onmiskenbaar” dat er “ernstige fouten” gemaakt zijn op alle niveaus van de dienst, alsook in de hiërarchische lijn binnen defensie. Door een structureel personeelstekort en groot personeelsverloop gingen kennis en ervaring verloren. Ondanks het feit dat Conings al sinds februari op een lijst van OCAD – het orgaan voor dreigingsanalyse – figureerde, werd hij binnen zijn eenheid onvoldoende opgevolgd. Die informatie is niet doorgestroomd in de hiërarchie. Tot slot ontbrak er ook een duidelijk beleid rond extremistisch gedachtegoed bij militairen.

Ernstig veiligheidsrisico

Het OCAD labelde Conings als een ‘Potentieel Gewelddadige Extremist, niveau 3’. Dat betekent dat iemand een aanslag gaat plegen, maar alleen niet geweten is waar of wanneer. Uit het rapport blijkt echter dat de militaire inlichtingendienst ADIV weinig moeite deed om die gegevensbank van OCAD te raadplegen. Hoewel Conings bekend stond als een ernstig veiligheidsrisico, had hij toch vrije toegang tot wapens en munitie. Nu blijkt dat ADIV daar niet van op de hoogte was en nooit controles heeft uitgevoerd.

Midden februari verscheen Conings wel op de radar van het ADIV. Sindsdien werd hij gevolgd via bijzondere inlichtingenmethodes. Toch was er een week later, op 24 februari 2021, niemand van ADIV aanwezig op een vergadering met de Local Task Force in Limburg. Daar zouden nochtans mogelijke maatregelen tegen de terreurdreiging van Conings genomen worden.

Daarna bleef het 2,5 maand stil bij ADIV. Begin mei krijgt zelfs een andere zaak prioriteit. Twee weken later verdwijnt Conings van de radar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over ““Militaire inlichtingendienst ADIV heeft zware fouten gemaakt in de zaak-Jürgen Conings””

  1. Wanneer mogen we de brief zien waaruit word afgeleid dat dit een terrorist is? De media baseerde zich op gebakken lucht en geen feiten! Sensatie verkoopt, maar het is tijd om dit recht te zetten!!!

  2. En gij geleufd dat? Conings is in de kazerne vermoord omdat hij “te veel wist”. Daarna stak Defensie in samenwerking met Justitie een uiterst knullige, weken durende, cover-up operatie in elkaar. Uiteindelijk werd het weken oude lijk tegen een boom gezet en “ontdekt” door nota bene de burgemeester, langs een bospad waar veel honden, wandelaars en mountainbikers langskomen.

  3. M.a.w het verhaal van De Crem die beweerde dat de tientallen salafisten werden opgevolgd door hun respectievelijke korpscommandanten is larie?Er zitten veel hiaten in dit verhaal en zoals mijnheer Keagan opmerkt:Wanneer krijgen we die fameuze nota’s van OCAD eens te lezen in de media.Tijdens de zoektocht naar Jürgen Conings kregen we allerlei informatie over zijn doen en laten (lidgeld VB,3000euro van zijn rekening,zijn persoonlijk dossier etc…..).Dit werd allemaal gelekt naar de pers.Niemand van ADIV was aanwezig op de vergadering van de Local Task Force Limburg.Bij ADIV werken er ongeveer 600 militairen/burgers.Moeten wij nu echt deze onzin allemaal blijven geloven?

  4. Op de OCAD-lijst staan 13 personen extreemlinks, 48 extreemrechts en 645 jihadisten. Die laatsten staan dus voor +91% van het totaal en hebben tientallen doden en aanslagen op hun geweten. Conings slechts één. Zichzelf.

  5. ADIV moet beter samen werken met mentale gezondheidszorg. Wat als Jurgen een flashback heeft gehad door post traumatische stress stoornis? Dan is het normaal dat hij naar het depot ging om wapens te halen. Dat zou hij tijdens een operatie ook moeten doen. Hij nam anti-pschychotische medicijnen. Deze worden gegeven om flashbacks van PTSS tegen te gaan. Waarom is er geen interventie geweest via mentale gezondheidszorg?

  6. Wedden dat de minister van justitie met iets anders op de proppen zal komen. Zo zal hij de aandacht op zijn verantwoordelijkheid in deze proberen af te leiden.

Plaats een reactie

Delen