Geert Wilders, PVV-leider - Afbeelding: Shutterstock

Geert Wilders, PVV-leider - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Nederland: ook Hoge Raad blijft bij veroordeling van Geert Wilders

Niels Geerinck

De Nederlandse Hoge Raad gaat niet in op het beroepsverzoek van Geert Wilders (PVV). Wilders ging in september vorig jaar in beroep tegen zijn veroordeling van “groepsbelediging”. Hij werd toen echter wel vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie.

De feiten dateren van 2014. Wilders was toen aanwezig op een verkiezingsavond in Den Haag, die de PVV georganiseerd had tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daar deed hij tijdens zijn speech de befaamde “meer of minder Marokkanen”-uitspraak. Zowel de rechtbank als de Hoge Raad leggen de PVV-politicus wel geen strafmaat op.

“Corrupt land”

Wilders ging niet akkoord met zijn eerdere veroordeling en ging in cassatie. Daarbij liet hij zich ontvallen dat zijn veroordeling er kwam doordat zijn proces een politiek proces was. Volgens hem waren de betrokken rechters van een bepaalde politieke signatuur en waren de ambtenaren die meehielpen bij de verwerking van zijn proces ook allesbehalve neutraal. Hij vindt Nederland een corrupt land. “Marokkanen steken steden en wijken in de fik en komen daar meestal mee weg, terwijl ik veroordeeld werd voor het gebruiken van mijn vrije meningsuiting”, aldus Wilders.

“Ook politicus moet zich ook aan rechtsstaat houden”

De Hoge Raad volgt het eerder advies van de rechtbank op en blijft erbij dat Wilders zich schuldig gemaakt heeft aan “groepsbelediging”. “Groepsbelediging is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht. Ook een politicus dient zich aan de grondbeginselen van de rechtsstaat te houden”, zo zei de voorzitter van de Raad. Volgens de Raad mogen de uitspraken van Wilders wel provocerend zijn maar mogen ze nooit aanzetten tot onverdraagzaamheid. “Het recht op de vrijheid van meningsuiting, in het bijzonder dat van een politicus, mag daarom een veroordeling niet in de weg staan”, zo staat te lezen.

“Ik laat me de mond niet snoeren”

Wilders reageert vastberaden op de uitspraak van de Raad. Naar eigen zeggen gaat hij gewoon door met zichzelf uit te drukken, op de manier die hij geschikt acht. “Deze uitspraak bestaat voor mij niet. Ik zal me bij volgende bijeenkomsten uitspreken zoals ik dat altijd doe, ik laat mij niet de mond snoeren”, zo zei hij tijdens een interview aan verschillende Nederlandse nieuwszenders.

“Als je Akwasi (een zwarte BLM-activist die opriep om geweld te plegen op mensen die zich als Zwarte Piet uitdossen op 6 december, nvdr) heet en je roept op tot moord of geweld, dan kom je ermee weg. Als je het kabinet bent of minister en je hebt tienduizenden mensen in de armoede geduwd door de toeslagen-affaire, dan kom je ermee weg. Als je Rutte heet en je liegt tegen de Kamer, dan kom je daarmee weg. Als je Kaag heet en je misbruikt de verkiezingen, door onrechtmatig belastinggeld te gebruiken voor een documentaire, dan kom je daarmee weg. Maar als je leider bent van de grootste oppositiepartij en je spreekt de waarheid, je stelt een vraag… dan word je veroordeeld. Dat heet corruptie, dat heet willekeur”, zo sluit hij scherp af.

“Veroordeling van Wilders is een rechtsstaat onwaardig”

De veroordeling doet ook in Vlaanderen heel wat stof opwaaien. Vlaams Belang meldt in een persbericht dat het de veroordeling van Wilders een rechtsstaat onwaardig vindt. Meer dan een miljoen mensen hebben op Geert Wilders gestemd. Hij zal voor hen blijven vechten en zich zeker niet van zijn stuk laten brengen door deze aanval op de vrije meningsuiting”, schrijft voorzitter Tom Van Grieken.

Volgens de Vlaams-nationale partij wijst de veroordeling van Wilders op een politieke trend die zich momenteel in Nederland en in Vlaanderen afspeelt. Op Twitter trekt Van Grieken de parallellen met het Voorpost-arrest in ons land. Enkele leden van de actiegroep Voorpost werden veroordeeld voor een spandoek waarop “Stop islamisering” te lezen stond. “Donkere tijden dienen zich ook hier aan”, besluit Van Grieken. “Onder het mom van ‘strijd tegen hate speech’ – een term waarvan de inhoud uiteraard door de regering zelf bepaald wordt – zal men ook hier proberen de vrije meningsuiting in te perken. Met censuur, strafbaarstellingen en vervolgingen. Maar wat men ook zal proberen, het ideeëngoed van de PVV of van het Vlaams Belang zal men nooit kunnen doen verdwijnen”, zo staat te lezen.

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1412391664929361939?s=20

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Nederland: ook Hoge Raad blijft bij veroordeling van Geert Wilders”

  1. De Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. Dat melden onder andere Het Parool, de NOS en de politie van Amsterdam. Vanavond was hij te gast in de studio van RTL Boulevard. Volgens onbevestigde bronnen van Het Parool is hij geraakt in zijn hoofd.

  2. Nederland, Vlaanderen, de ganse EU is in hetzelfde bedje ziek. 🙁
    Wie een afwijkende (lees rechtse mening heeft) moet en zal monddood gemaakt worden.
    Politieke processen zijn terug van (nooit) weggeweest.

  3. Extreem links, de georganiseerde misdaad en het moslimfundamentalisme maken slachtoffers in de EU, maar wie (extreem) rechts genoemd wordt is de schietschijf bij uitstek ofschoon hij/zij de spreekbuis van een groot deel van de bevolking is. Zij zijn letterlijk en figuurlijk een schietschijf, wat ook nu weer blijkt bij de laffe aanslag op een moedige journalist. Wat heeft het domme Avondland en zijn traditionele partijen nog nodig voor hun politiek-correcte ooglapjes naar de recyclage gaan?

Plaats een reactie

Delen