De Amsterdamse "diversiteitswethouder' Rutger Groot Wassink (GroenLinks) - Afbeelding: Shutterstock

De Amsterdamse "diversiteitswethouder' Rutger Groot Wassink (GroenLinks) - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Nederland: Taal van Amsterdamse ambtenaren moet “inclusiever” worden

Niels Geerinck

De gemeente Amsterdam gaat de manier van communiceren van hun ambtenaren onder de loep houden. De “diversiteitswethouder” Ruger Groot Wassink (GroenLinks) wil een onderzoek inrichten en heeft een actieplan klaar. Het onderzoek moet uitwijzen of de ambtenaren wel “inclusief” genoeg communiceren.

Groot Wassink (GL) heeft hiervoor ’twee extra actielijnen” in het leven geroepen. Ten eerste zal alle gemeentelijke communicatie langsheen een “inclusiviteitsmeetlat” gelegd worden. Vervolgens wordt ook een interne richtlijn doorgegeven die voor alle communicatie gaat tellen. “We vinden het belangrijk dat alle Amsterdammer zich herkennen en aangesproken voelen door de communicatie van de gemeente. Zo werd eerder de aanhef “Geachte heer/mevrouw” geschrapt. Dit omdat non-binaire Amsterdammers zich met die klassieke aanhef mogelijks buitengesloten voelen. Daarom hanteert de gemeente nu ‘Beste Amsterdammer’.”, aldus Groot Wassink.

Volgens de “diversiteitswethouder” zal er een inclusie-breed onderzoek worden ingericht. Niet enkel zal gekeken worden naar taal maar ook of deze gender, huidskleur, afkomst of handicap uitsluit.

“Alleen verdeeldheid zaaien”

De plannen van de GroenLinks-politicus krijgen ook tegenkanting binnen het Amsterdamse bestuur. “Misschien wordt het woord Kerst straks ook niet meer inclusief bevonden”, zo reageert CDA-raadslid Diederik Boomsma. Boomsma kan zicht niet vinden in de hyperfocus inzake diversiteit en taal. “Taalgebruik moet organisch weten te groeien. Er word nu gezegd dat er een commissie naar gaat kijken. Maar uiteindelijk is de insteek dat taal moet veranderen. Een verandering vanuit een politiek ideologische doelstelling. Daarmee zaai je alleen verdeeldheid en ressentiment. Het doet precies het tegenovergestelde van wat het claimt te zijn, namelijk inclusief.”, zo voegt de CDA’er toe.

Volgens hem kan Amsterdam zich beter focussen op prangende kwesties, die alle aandacht verdienen. “De stad wordt overspoeld door een golf van wapengebruik en drugsproblematiek. Pak dát aan. Deze identiteitspolitiek leidt alleen maar af van echte problemen.”, zo besluit hij finaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Nederland: Taal van Amsterdamse ambtenaren moet “inclusiever” worden”

  1. diagnose: allolalie. Hoogst aannemelijk. Nader onderzoek en diagnose stellen op persoonlijk niveau van initiatiefnemer(s) van het plan om zich beter verstaanbaar te maken naar burgers, verdient de voorkeur. Plan Groot Wassing onmiddellijk naar prullenbak verwijzen.

  2. Het wordt dus ‘Beste Amsterdammer’. Wat met de ‘Amsterdamster’ … cfr ‘Leraar’ en ‘lerares’?
    Emancipatiegewijs, waarom dan niet ‘lerares’ tegen een mannelijke leraar? In al dat gedoe, spijtig dat de ‘secretaressedag’ zou wegvallen.

Plaats een reactie

Delen