Foto ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Foto ter illustratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Noord- en Zuid-Korea zoeken opnieuw toenadering na eerder mislukken van top

Niels Geerinck

Noord- en Zuid-Korea hebben de communicatielijnen opnieuw in het leven geroepen. Dit is de eerste poging tot toenadering in geruime tijd. De lijnen werden vorig jaar in opdracht van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un verbroken.

De twee presidenten correspondeerden al sinds april door het schrijven van tal van brieven. Nu hebben ze dus een akkoord bereikt om de betrekkingen tussen beide landen wederom te verbeteren en mogelijks te normaliseren. Dat liet het kabinet van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in weten.

Mislukte top

De twee landen hielden al een conferentie in juni 2020 maar die mislukte. Kort daarna sloot Noord-Korea de verbinding tussen zijn leger en dat van het Zuiden af. Vervolgens werd ook het grenskantoor in de gedemilitariseerde zone tussen beide landen opgeblazen op commando van Pyongyang.

Werken aan vertrouwen

De woordvoeder van de Zuid-Koreaanse delegatie Park Soo-huyn liet weten dat beide landen overeengekomen zijn “het wederzijds vertrouwen te herstellen en hun betrekkingen zo snel mogelijk weer op te bouwen.”

“De hele Koreaanse natie verlangt er nu naar dat de Noord-Zuid betrekkingen zo snel mogelijk worden hersteld van de terugval en stagnatie”, zo stuurt het Noord-Koreaanse staatsagentschap Korean Central News Agency (KCNA) de wereld in. “In dit verband zijn de hoogste leiders van het Noorden en het Zuiden overeengekomen een grote stap te zetten in het herstellen van het wederzijds vertrouwen en het bevorderen van verzoening door het herstellen van de afgesneden inter-Koreaanse communicatielijnen door middel van de recente verschillende uitwisselingen van persoonlijke brieven.”, zo voegen ze toe in een officiële mededeling.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen