Het debat zorgde destijds voor heel wat ophef, omdat critici vonden dat VRT geen podium had mogen geven aan wetenschappers die kritisch zijn voor het coronavaccin. Nu blijken de critici in dat controversiële debat in De Zevende Dag gelijk te hebben. Vaccinoloog Pierre Van Damme, die aan de andere kant van de tafel zat, zat fout.
Op 14 februari 2021 vond in VRT-actualiteitsprogramma De Zevende Dag een debat plaats over de vaccinatiestrategie, waarbij ook enkele kritische stemmen zoals onderzoekshoofd Volksgezondheid Sam Brokken werden uitgenodigd. Brokken werd na het debat weggezet als antivaxxer en werd enkele weken later ontslagen door hogeschool PXL.
De onderzoeker en lector gezondheidswetenschappen stelde aan tafel het nut van vaccins voor niet-ouderen in vraag, aangezien zij zelden ernstig ziek worden van het coronavirus en aangezien er geen bewijs is dat vaccins transmissie van het virus op andere mensen zou verhinderen. “Vaccins op zich beschermen de persoon zelf, maar er is geen bewijs dat ze het niet meer kunnen doorgeven aan anderen. Dus het verhaal van beschermen van anderen en solidariteit gaat niet op.”
Vaccinoloog Pierre Van Damme reageerde op Sam Brokken door te zeggen dat hij een aantal zaken ‘serieus moest rechtzetten’, waarna hij stelde dat er wel degelijk bewijs is voor het feit dat vaccins beschermen tegen transmissie van het virus. “U zegt dat er geen bewijs is voor het beschermen naar transmissie, maar ondertussen is dat bewijs er wel”, aldus Van Damme. “Twaalf dagen na vaccinatie ben je niet meer besmettelijk.”
Nu blijkt echter dat gevaccineerden wel degelijk nog besmettelijk zijn en het virus nog gewoon kunnen doorgeven en dat de ontslagen Sam Brokken dus gelijk had in het debat. Dat is ook heel wat mensen op sociale media niet ontgaan. “Duidelijk wat Van Damme zegt (16/2, op 10:40). Hij zat dus fout. En hij zegt nu iets anders. Sam Brokken sprak hem tegen, maar die werd ontslagen. Gevaccineerd en belogen”, klinkt het onder meer.