De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Foto Shutterstock

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Foto Shutterstock

Justitie

Oostenrijk verbiedt Moslimbroederschap als onderdeel van nieuwe antiterreurwetgeving

Simon Segers

Het Oostenrijkse parlement heeft het Moslimbroederschap verboden als onderdeel van nieuwe antiterreurwetgeving. Het is hiermee het eerste Europese land dat de islamitische organisatie officieel als een concrete bedreiging bestempelt.

De wetgeving komt er in navolging van de aanslag in de hoofdstad Wenen op 2 november vorig jaar. Hier vermoordde een islamitische terrorist 4 mensen met een aanvalsgeweer en een kapmes. Er vielen ook 23 gewonden. Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) beloofde vervolgens om de ‘politieke Islam’ strafrechtelijk te bestrijden. De nieuwe wetgeving voorziet nu een mogelijkheid tot vervolging voor ‘religieus gemotiveerde misdrijven’. Zo kan bij veroordeelde religieuze terroristen een elektronische boei worden aangebracht waarmee de regering hen kan monitoren, bijvoorbeeld na een voorwaardelijke vrijlating.

Gevangenisstraf en boete

Het Moslimbroederschap is een soenitische islamitische beweging met takken over heel de wereld. Oostenrijk heeft deze nu als eerste Europese natie toegevoegd aan een lijst met organisaties die gelinkt worden aan religieus gemotiveerde misdrijven. Wie betrapt wordt op verspreiding van de geschriften of slogans van het Moslimbroederschap riskeert een gevangenisstraf van een maand en een boete van 4000 euro.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Oostenrijk verbiedt Moslimbroederschap als onderdeel van nieuwe antiterreurwetgeving”

  1. Eindelijk. Wanneer wordt de moslimbroederschap in belgie verboden ? De Jamāʿat al-Ikhwān al-Muslimīn (Muslim Brotherhood) is opgericht in de jaren 50 met medewerking van de voorloper van de Amerikaanse CIA. De Moslim Broederschap wordt ook vandaag nog gesponsord met Amerikaans belastinggeld. Voor meer details, lees: “A Mosque in Munich: Nazis, the CIA, and the Rise of the Muslim Brotherhood in the West” (by Ian Johnson)

Plaats een reactie

Delen