(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

“Overstroming Vesdervallei schuld van kolossale fout bij stuwdam Eupen”

Pieter Van Berkel

Volgens Damien Ernst, computeringenieur en professor aan de universiteit van Luik, zijn de overstromingen in de Vesdervallei te wijten aan een “kolossale fout” bij het waterbeheer van de stuwdam van Eupen. Dat zegt hij op RTL INFO.

“Het grootste deel van de verwoesting vond plaats in de Vesdervallei, langs de rivier“, zegt Ernst. “Dat is vooral te wijten aan het feit dat de stuwdam van Eupen midden in een crisis water moest vrijlaten, terwijl zij dat water had moeten tegenhouden. Er is een grote fout gemaakt bij de voorspellingen.”

“Het water had al op zaterdag of maandag uit deze dam moeten worden gelaten, zodat er voldoende capaciteit zou zijn om het water op het hoogtepunt van de overstroming tegen te houden”, klinkt het verder. “Dit is niet gebeurd. Woensdag moest het water worden geloosd, waardoor deze “tsunami” ontstond die Verviers, Eupen, Dolhain en al die plaatsen langs de Vesder verwoestte. Dit is echt een kolossale fout in termen van risicobeheer. De verantwoordelijkheden zijn immens. Je kunt het niet op pech gooien.”

“België was zaterdag al op de hoogte gebracht van het risico op zware overstromingen”, zegt Ernst. “Op zondag waren de voorspellingen al duidelijk: we zouden uitzonderlijke regenval krijgen. Het was toen noodzakelijk te beginnen met het legen van de stuwdam van Eupen om deze reservecapaciteit te behouden. De dam werd niet preventief leeggepompt. Ik zie nu dat ze de waarheid proberen te verbergen en dat maakt me erg kwaad. Daarom is de Vesdervallei veel meer getroffen. Je kunt niet weglopen voor je verantwoordelijkheden door te zeggen dat er een probleem was met het weerbericht. Het is niet waar, de voorspellingen waren er.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over ““Overstroming Vesdervallei schuld van kolossale fout bij stuwdam Eupen””

  1. Niet dat ik de kennis van Damien Ernst in twijfel trek, ik zal zeker de laatste zijn.
    Maar voor de klimaat fanatici en MSM komt het beter over het te houden op klimaatverandering.
    Waarmee weer eens bewezen is dat we om de haverklap met bullshit om de oren geslagen worden, aangaande het klimaat probleem.
    Hopelijk heeft de man zijn carrière niet in gevaar gebracht door dit uit te brengen.

  2. Als dit door de staat uitgebaat word zijn en geen fouten gebeurd en zijn er nog minder schuldige ambtenaren….zoals alles wat “de staat” aanbelangd in dit corrupt apenland.

Plaats een reactie

Delen