Parket Halle-Vilvoorde waarschuwt reizigers: "250 euro boete voor wie PLF niet correct invult"

De incheckbalie op de luchthaven van Zaventem. Foto: Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Parket Halle-Vilvoorde waarschuwt reizigers: “250 euro boete voor wie PLF niet correct invult”

Kristof Luypaert

Het parket van Halle-Vilvoorde kondigt aan dat het luchtvaartmaatschappijen effectief zal vervolgen als zij in gebreke blijven bij de controles of hun passagiers in het bezit zijn van een correct ingevuld Passagier Lokalisatie Formulier (PLF). Reizigers zonder PLF krijgen een minnelijk schikking van 250 euro voorgeschoteld.

De voorbije maanden kregen een aantal luchtvaartmaatschappijen al een waarschuwing, aldus procureur van het parket van Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch. “Als ze nu nog in de fout gaan, zullen ze gedagvaard worden voor de politierechtbank en riskeren ze boetes tot 48.000 euro”, klinkt het ferm. Luchtvaartmaatschappijen moeten ook grondig controleren of passagiers een correct ingevuld PLF bij zich hebben.

“We stellen evenwel vast dat een aantal vervoerders weinig tot geen controles uitvoeren en hierdoor hun verplichtingen niet nakomen”, verklaart Van Wymersch het initiatief van het parket.

De procureur van Halle-Vilvoorde waarschuwt dan ook voor gerichte politiecontroles op de luchthaven. “Als verschillende reizigers van een bepaalde vlucht niet beschikken over de verplichte attesten en formulieren, kan dit erop wijzen dat de luchtvaartmaatschappij geen controle van de documenten heeft gedaan. Of minstens reizigers heeft laten inschepen die niet aan de voorwaarden voldoen.’

Reizigers die geen PLF kunnen voorleggen zullen een minnelijk schikking van 250 euro moeten betalen. Bij gebrek aan betaling zal het parket hen dagvaarden voor de politierechtbank. Hetzelfde geldt ook voor luchtvaartmaatschappijen die systematisch nalaten te controleren. ‘‘Zij riskeren geldboetes die kunnen oplopen tot 48.000 euro”, besluit de procureur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “Parket Halle-Vilvoorde waarschuwt reizigers: “250 euro boete voor wie PLF niet correct invult””

  1. Het draait alleen maar om kassa kassa, dit heeft geen bal te maken met veiligheid. En dat voor een ‘seizoensgriep’, stelletje achterlijke idioten. En ja, zij die dus persé op reis of dergelijke willen geef ik dit nog mee, als ge uw gat verbrand moet ge op de blaren zitten.

  2. Gaan neuzen bij de EU voor het EUdPLF formulier.
    1- het lukt niet, veel geblaat weinig wol.
    2- Enkel in het Engels in te vullen.
    3- Strafbaar bij incorrect invullen? Ik kan geen Engels zal dus 250.- Euro moeten ophoesten.

  3. Men kan het document online invullen, het nadien versturen en krijg je een 6 cijferige code terug die je bij moet vullen en ook mee versturen.
    Dit alles gedaan hebbende wat volgt? Het ingevulde document uitprinten kan niet? Hoe kan ik nu bewijzen dat ik in orde ben bij controles?

Plaats een reactie

Delen