Heroïne. Foto Shutterstock.

Heroïne. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Parket vordert 36 maanden voor smokkelaar heroïne

Ruben Notteboom

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag een gevangenisstraf van 36 maanden gevorderd tegen een 25-jarige man uit Portugal. De Portugees wordt beschuldigd van heroïnesmokkel. Een andere drugssmokkelaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. Hij probeerde Qat het land binnen te smokkelen. Qat is een plant waarop men bijvoorbeeld kauwt om een licht stimulerend effect waar te nemen.

De Portugees werd begin april betrapt in Brussels Airport. Hij kwam toe op 5 april met een vlucht uit Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Zijn reiskoffer was uitgerust met een dubbele bodem, waarin de twintiger vier pakken heroïne had verstopt. Dat is meer dan 3 kilo. Hij werd aangehouden en bekende onmiddellijk.

Man beweert dat hij “niet wist dat hij heroïne aan het smokkelen was”

De man beweert dat hij zijn job is kwijtgeraakt door de pandemie. Omdat hij door de gezondheidscrisis geen geld had om zijn familie te onderhouden, zocht hij een alternatief inkomen. Een kennis van hem suggereerde dan dat hij een koffer zou gaan ophalen in Johannesburg in Zuid-Afrika. De twintiger twijfelde niet en ging onmiddellijk akkoord.

Hij beweert echter dat hij niet wist dat het om drugssmokkel ging. “Ik wist niet dat het om drugs ging, maar ik vermoedde wel dat het om iets illegaals ging”, klonk het. Daarom pleit zijn advocaat voor een milde straf. Er werd een celstraf gevorderd van 36 maanden.

Andere drugssmokkelaar veroordeeld

Op dezelfde dag werd ook een Nederlander veroordeeld. De man, een veertiger, werd aangehouden door de douane met enkele kilo’s Qat in zijn bagage. Dit zijn planten die vooral in de Hoorn van Afrika en het Arabische schiereiland groeien. Vaak kauwt men dan op de bladeren om high te worden. Het parket had een celstraf van 40 maanden gevorderd, maar de man kwam er met een mildere straf mee weg. Hij moet 20 maanden naar de gevangenis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen