(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Parler juicht Trump-rechtszaak tegen Big Tech toe

Pieter Van Berkel

De sociale media-app Parler juicht de collectieve rechtszaak die voormalig Amerikaans president Donald Trump (Rep.) aanspant tegen verschillende sociale mediareuzen toe. Parler is populair bij Trump-aanhangers, maar werd in januari zelf van verschillende sociale mediaplatformen gegooid.

Trump kondigde woensdag aan dat hij een collectieve rechtszaak aanspant tegen Twitter, Facebook en Google en hun bazen, nadat de techbedrijven hem van hun platforms hadden verbannen.

Sociale media-app Parler juicht die rechtszaak toe. “Ten eerste is er normatief iets heel erg mis met het vooringenomen, autoritaire content-moderatiebeleid van deze platforms. Individuen zouden hun kritisch denkvermogen niet mogen uitbesteden aan wie dan ook – laat staan aan vooringenomen techmanagers”, klinkt het in verklaring.

“Ten tweede, gezien het feit dat deze problemen zijn verergerd door een te ruime interpretatie van Section 230, gecombineerd met druk van politici en bureaucraten om Section 230-immuniteit uit te buiten in dienst van een bepaalde politieke agenda, is er censuur aan de gang, en Parler gelooft dat enige vorm van overheidsingrijpen gepast is om de situatie recht te zetten”, aldus Parler.

‘Section 230’ beschermt sociale mediabedrijven tegen aansprakelijkheid voor inhoud die op hun platforms verschijnt. Volgens critici zoals Trump wordt die wet tegenwoordig misbruikt om hen te censureren.

“Omdat een rechtszaak zoals die van president Trump het potentieel heeft om te resulteren in een engere interpretatie van Sectie 230, en om dit te doen zonder de onbedoelde gevolgen van het creëren van een verdere verstrengeling tussen politici en tech platforms, is het misschien wel het perfecte vehikel waarmee dit probleem kan worden opgelost”, schrijft Parler. “We wensen president Trump en zijn juridische team het allerbeste en zijn graag bereid om met Parler op welke manier dan ook assistentie te verlenen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen