Pride in Boedapest. Foto Shutterstock

Pride in Boedapest. Foto Shutterstock

Uncategorized

Protest tegen holebiwet tijdens Pride-optocht in Boedapest

Simon Segers

In Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, vond zaterdag een Pride-optocht plaats. Aanwezigen spraken niet alleen hun steun uit voor holebi’s en transgenders, maar protesteerden ook tegen de wet die promotie van LGBT-mensen in de openbare ruimte verbiedt.

Orbáns Fidesz-partij liet reeds meermaals verstaan het niet eens te zijn met de kritieken van buitenlandse politici en de Europese Commissie. Deze laatste zet nu druk zodat Hongarije de wet zou terugtrekken. Indien dit niet gebeurt kan de zaak voor het Europees gerecht komen en riskeert het land niet langer in aanmerking te komen voor Europese COVID-herstelfondsen. Holebirechten en andere sociale aangelegenheden blijven volgens Orbán de verantwoordelijkheid van nationale overheden. Zijn wet heeft naar eigen zeggen niet als doel homoseksuelen te viseren, maar kinderen te beschermen.

De 21e eeuw

Duizenden aanwezigen op de Pride-optocht zijn minder overtuigd van de goede bedoelingen van hun premier. “Deze wet is een schande. We leven in de 21e eeuw, zaken zoals deze zouden niet mogen gebeuren. We zijn niet langer in het communistische tijdperk. Dit is de EU en iedereen zou vrij moeten kunnen leven”, aldus een van de toeschouwers aan Reuters. Hongarije is verdeeld over LGBT-kwesties. Uit een recente enquête bleek dat ongeveer 46 procent van de Hongaren een voorstander is van het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Protest tegen holebiwet tijdens Pride-optocht in Boedapest”

  1. Of wat had je verwacht met een interview tijdens een marginalen parade? Dat ze deze überhaupt kunnen houden, is maar eens te meer een bewijs dat Hongarije tolerant genoeg is tegenover deze gemeenschap!!!

Plaats een reactie

Delen