Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Ruim vijf miljoen EU-burgers verkrijgen verblijfsstatus in het Verenigd Koninkrijk

Wijnand Meeus

Meer dan 6 miljoen EU-burgers dienden het afgelopen jaar een aanvraag in om in het Verenigd Koninkrijk te blijven na de Brexit. 5,1 miljoen van die aanvragen werden goedgekeurd. Nog 570.000 mensen wachten op een beslissing. De Britse minister van Binnenlandse Zaken reageert tevreden. “Ik ben verheugd dat we de rechten van zoveel Europese burgers hebben kunnen garanderen”, klinkt het.

De Britse regering kondigde na de Brexit aan dat alle EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk verblijven dezelfde rechten zouden behouden in verband met wonen, werken en het ontvangen van een sociale uitkering. Dat kon als ze voor 31 december 2020 in het land woonden en zich registreerden via een programma, het “EU Settlement Scheme” vóór 30 juni 2021.

In totaal meldden 6 miljoen mensen zich aan. Ruim 5 miljoen daarvan werden goedgekeurd. Een permanente status kan wel pas worden aangevraagd indien je al langer dan vijf jaar in het land verblijft, anders kreeg je een tijdelijke status. Het ministerie verzekert dat de rechten van mensen die nog op een beslissing wachten, ongeveer 570.000, in de tussentijd zijn gevrijwaard en dat het onderzoek van de minder complexe zaken de komende dagen zal worden afgerond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Ruim vijf miljoen EU-burgers verkrijgen verblijfsstatus in het Verenigd Koninkrijk”

  1. Is toch nog erg veel. Ik zou alleen mensen die langer dan vijf jaar in het VK werken en verblijven in behandeling nemen. Langer dan 10 jaar automatisch voorgoed verblijfsvergunning, én bovendien geldig voor heel Groot-Brittannie, dus inbegrepen Kanaaleilanden, Isle of Man, B.V.I., Belize, Gibraltar etc.

Plaats een reactie

Delen