Russische marineschepen in konvooi - Afbeelding: Shutterstock

Russische marineschepen in konvooi - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Rusland duidelijk tegen Groot-Brittannië: “Vaar weer in de buurt van de Krim en er zullen gewonden vallen”

Niels Geerinck

De spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië lopen weer op. Een hoge Russische functionaris waarschuwde Groot-Brittannië om zijn oorlogsschepen niet opnieuw in de buurt van de Krim te varen, “tenzij het wil dat er Britse matrozen gewond zullen raken.”

Het is al de tweede keer dat beide landen dergelijke taal tot elkaar richten. Vorige maand voer het oorlogsschip HMS Defender volgens Rusland te dicht in de wateren in de buurt van de Krim. Het was Mikhail Popov die deze keer de uitlatingen deed maar nog steeds refereerde naar het incident.

Waarschuwingsschoten

Vorige maand nog werd de Britse ambassadeur op het matje geroepen om een verklaring te geven waarom de HMS Defender de wateren van de Krim binnendrong. Volgens de Britse marine en regering, ging het om een normale uitvoering van een wettelijke vaarroute, volgens de Russen was dit een inbraak in territoriale wateren en een provocerende actie.

De Russische marine vuurde enkele waarschuwingsschoten af op het Britse oorlogsschip. De Russische minister van Defensie liet weten dat het “volgende keer wel raak” zou zijn, indien de Britten blijven provoceren. “Soortgelijke acties zullen in de toekomst worden gedwarsboomd met de zwaarste methoden door Rusland. We stellen voor dat onze tegenstanders goed nadenken over de vraag of het de moeite waard is om dergelijke provocaties te organiseren gezien de capaciteiten van de Russische strijdkrachten”, zo reageert Popov.

Volgens Popov moeten de leden van de Britse regering beter nadenken voor ze hun marine gebruiken om “provocerende acties” te ondernemen. “Het zijn niet de leden van de Britse regering die in de schepen zullen zitten, die worden gebruikt voor provocerende doeleinden. En het is in die context dat ik een vraag wil stellen aan Boris Johnson en Dominic Raab: wat zullen jullie zeggen tegen de families van de Britse mariniers die gewond zullen raken in de naam van zulke ‘grote’ ideeën?”, zo sluit hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Rusland duidelijk tegen Groot-Brittannië: “Vaar weer in de buurt van de Krim en er zullen gewonden vallen””

Plaats een reactie

Delen