Michel Hofman (links) & Ludivine Dedonder (rechts) (Photonews)

Michel Hofman (links) & Ludivine Dedonder (rechts) (Photonews)

Uncategorized

Vervanging Boucké al op 8 juli beslist, stafchef roept op tot kalmte

Pieter Van Berkel

Michel Hofman, de stafchef van het leger, roept op tot loyauteit en sereniteit na het omstreden ontslag van generaal Philippe Boucké, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat schrijft De Tijd. Gisteren liet Boucké weten dat zijn ontslag al op 8 juli beslist was.

“Ik hecht eraan terug te komen op de talrijke reacties van steun, on­begrip en zelfs onrechtvaardigheid veroorzaakt door de beslissing om het hoofd van ADIV te vervangen”, schrijft Hofman in een interne communicatie. “Zoals velen onder u hebben onderstreept, is generaal-­majoor Boucké een uitzonderlijk officier, die de uitdaging aanvaard heeft een dienst over te nemen die in zwaar weer verkeerde en waarvan noch hij noch ik de draagwijdte en de complexiteit juist heeft in­geschat.”

Volgens Hofman had Boucké een reeks initiatieven genomen om ADIV weer op de rails te krijgen. “De zaak-­Conings kon spijtig genoeg niet op een slechter moment vallen. Ze heeft uiteindelijk aanleiding gegeven tot de beslissing die vorige vrijdag werd meegedeeld en die als oneerlijk wordt beschouwd, gezien de vele reacties”, klinkt het.

Boucké: “Mijn ontslag lag al week eerder op tafel”

“Maar die beslissing werd niet lichtzinnig genomen, helemaal niet”, schrijft Hofman. Hij voegt daaraan toe dat minister Dedonder “haar beslissing” persoonlijk aan Boucké heeft meegedeeld. “Hoe moeilijk ze ook was, ik heb ook deze beslissing aanvaard omdat het, na vele gesprekken met zowel de generaal als met de minister, de enige resterende keuze was voor het welzijn van generaal Boucké en voor het onontbeerlijke, serene klimaat ter ontwikkeling van de ADIV.”

Gisteren reageerde Boucké voor het eerst zelf op de heisa rond zijn ontslag. “Op 8 juli kreeg ik als enige boodschap dat men mij wou vervangen en zelfs een disciplinaire sanctie tegen mij wou lanceren. Op 14 juli ben ik op de parlementaire commissie Defensie vier uur lang ondervraagd, het resultaat de dag zelf is gekend, de meesten hebben mij gesteund”, tweette Boucké. “Op 15 juli, de dag dat er beslist werd mij te vervangen, lagen er twee opties op tafel. Ik heb zelf aangegeven te willen verder doen op voorwaarde dat ADIV versterkt werd met personeel. De tweede optie was mij te vervangen. De keuze is gekend.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Vervanging Boucké al op 8 juli beslist, stafchef roept op tot kalmte”

  1. was waarschijnlijk bevriend met de NVA en dat was de grote doorn in het oog van die minister die kost wat kost
    alle Vlaamsgezinden uit de legertop wil vervangen door flahaut-corrupte aanhangers.Bij de volgende verkiezingen zal de anarchie heersen in dit land,een VRIJ VLAANDEREN moet dan het resultaat zijn en worden.

  2. Het is niet te geloven dat de franskiljons nog altijd de scepter blijven zwaaien in dit onzalig land en dit met medewerking van de wouldbe Vlaamse partijen zoals VLD(PVV PEST VOOR VLAANDEREN) CVP, GROEN en de rooie….De mening van een groot gedeelte van Vlaanderen wordt gewoon weggelachen.Dan verschieten de traditionele partijen dat ze nog met moeite aan 10 procent geraken en sommige wat minder nog..

Plaats een reactie

Delen