De Hongaarse president Viktor Orbán - Afbeelding: Shutterstock

De Hongaarse president Viktor Orbán - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Viktor Orbán over inmenging EU bij nieuwe wetten: “Interventie is gelegaliseerd hooliganisme”

Niels Geerinck

De Hongaarse premier Viktor Orbán is niet te spreken over de houding van de EU, tegenover Hongarije en de invoering van de nieuwe wetten daar. Volgens Orbán maakt de Europese Commissie zich schuldig aan “gelegaliseerd hooliganisme“.

Orbán liet zich uit op de Hongaarse radio nadat er donderdag door de Europese Commissie actie werd gevoerd tegen Hongarije. “Dit is gelegaliseerd hooliganisme, het standpunt van de Europese Commissie is ronduit beschamend.”, aldus Orban.

Volgens hem biedt de actie de Hongaren echter wel een goede blik in “het Europese leven“, zo haalde hij uit. Volgens Orbán zullen LGBTQ-activisten “nooit voet aan wal krijgen” in Hongaarse scholen. “Zoals in Duitsland en elders in Europa”, voegde hij eraan toe.

Het waren verenigde rechtengroepen en Europees Commissiehoofd Ursula von der Leyen die tegen Hongarije en de nieuwe wetten ageerden. De nieuwe wetten voorzien keuzevrijheid zodat ouders zelf aangeven of hun kinderen met al dan niet leerstof zullen zien die handelt over homoseksualiteit, transgenderisme, geslachtsverandering of andere LGBTQ-gerelateerde zaken. Orbán vindt het een vorm van “kinderbescherming“, zo zei hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Viktor Orbán over inmenging EU bij nieuwe wetten: “Interventie is gelegaliseerd hooliganisme””

  1. Er is geen enkele Europese wet die onderricht aan kinderen over homo ed onderwijs oplegt in de scholen. Daar kiezen de scholen / oudercomité’s zelf voor. Dus Orban heeft gelijk dat ouders daar zelf mogen voor kiezen. Dus sancties zijn onterecht.

Plaats een reactie

Delen