Axel Ronse (Photonews)

Axel Ronse (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Parlement eist aangepast federaal werkgelegenheidsbeleid met ‘Guldensporenresolutie’

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Parlement wil dat het federale niveau haar werkgelegenheidsbeleid aanpast, zodat Vlaanderen de ambitie kan waarmaken om 120.000 extra jobs te realiseren en zo een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bekomen.

De ‘Resolutie over de kansen voor de werkgelegenheidsconferentie met de Federale Regering en sociale partners om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te behalen’ kwam er op initiatief van Robrecht Bothuyne (CD&V), Axel Ronse (N-VA) en Tom Ongena (Open Vld) en werd woensdag door het parlement goedgekeurd.

Guldensporenresolutie

Ronse herdoopte de resolutie tot de ‘Guldensporenresolutie’. “Aangezien we een consensus hadden over die resolutie op 11 juli, zou ik ze heel graag de Guldensporenresolutie willen noemen: een resolutie waarin dit Vlaams Parlement, deze Vlaamse meerderheid, heel duidelijk op haar strepen staat, en een aantal zaken federaal wil afdwingen. Het zijn zaken die fundamenteel zijn voor ons”, zei het parlementslid woensdagavond in het Vlaams Parlement.

“Welvaart creëren we niet, zoals in Venezuela of in Noord-Korea, door alles te collectiviseren”, aldus Ronse. “Dat creëren we door mensen hun talent te laten inzetten, door drempels weg te werken, zodat mensen aan de slag kunnen gaan.”

Begin september organiseert de federale regering een werkgelegenheidsconferentie met de deelstaten. De Vlaamse meerderheid, met N-VA op kop, vreest dat de federale plannen de Vlaamse ambitie om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te behalen zullen ondergraven.

Vijf fronten

De resolutie bakent vijf fronten af voor de werkgelegenheid. Zo moeten de opleidingsmogelijkheden doorheen de loopbaan en tijdens bepaalde periodes van inactiviteit worden versterkt, met onder andere een automatische inschrijving bij de VDAB van langdurig tijdelijk werklozen.

Er moet ook worden ingezet op werkbaarheid en het voorkomen van vroegtijdige uitval, met een sterkere Vlaamse betrokkenheid bij federale werkbaarheidsinitiatieven en het afstemmen van de Vlaamse en federale verlofstelsels.

Werken moet ook lonender worden en Vlaanderen moet zeggenschap krijgen over welke opleiding of werkervaring met een uitkering mag worden gecombineerd.

Jobmobiliteit moet worden bevorderd, onder meer met een vereenvoudigd outplacement-instrumentarium en het deels activeren van de ontslagvergoeding.

De vervroegde uittrede uit de arbeidsmarkt moet tot slot worden afgeremd, de Vlaamse partijen pleiten voor een ambitieuze pensioenhervorming.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Vlaams Parlement eist aangepast federaal werkgelegenheidsbeleid met ‘Guldensporenresolutie’”

Plaats een reactie

Delen