Waarom noemt VRT illegalen foutief 'asielzoekers'?

Waarom noemt VRT illegalen foutief 'asielzoekers'?

Uncategorized

Waarom noemt VRT illegalen foutief ‘asielzoekers’? “Words matter”

/

De hongerstaking van illegalen is sinds gisteren voorbij, maar nu zorgt de berichtgeving van de openbare omroep voor polemiek. De VRT noemde de illegalen steevast “asielzoekers”, terwijl het niet gaat om asielzoekers. “Maar enfin collega’s, deze mensen zijn geen asielzoekers, maar sans-papiers”, klinkt het ook bij een journalist van De Standaard.

Enkele weken geleden ging een groep illegalen, voornamelijk migranten van wie de asielprocedure werd afgewezen, in hongerstaking. Op die manier wilden ze druk zetten op staatssecretaris Sammy Mahdi om hen te regulariseren en dus alsnog papieren te geven. Gisteren kwam de hongerstaking tot een einde.

Opvallend aan de berichtgeving van de openbare omroep over het dossier van de hongerstakers is het feit dat ze de illegalen consequent “asielzoekers” noemen, terwijl het dus niet om asielzoekers gaat. Waarom gebruikt de VRT dan steeds die foute term, vragen heel wat mensen zich af. Vindt de openbare omroep dat de term illegalen een te negatieve connotatie heeft en is het dus een bewuste foutieve woordkeuze, of is het onwetendheid? Beide opties zouden een openbare omroep alleszins onwaardig zijn.

Ook op sociale media ging de constante foutieve benaming van illegalen door de VRT niet onopgemerkt voorbij en zorgde het voor ergernis. “Maar enfin collega’s, deze mensen zijn geen asielzoekers, maar sans-papiers, mensen zonder verblijfsrecht, vaak uitgeprocedeerd”, aldus een journalist van De Standaard. “Gooi asiel en regularisatie toch niet op een hoopje. Het verziekt het debat over migratie, dat al zo verziekt is, nog meer. Words matter.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Waarom noemt VRT illegalen foutief ‘asielzoekers’? “Words matter””

  1. ik denk dat Yves ander werk zal moeten zoeken,tenzij er bij dat gazetje opnieuw een AVV-VVK trend aanwezig wordt.Dit zou me verwonderen,dat gazetje wordt een herdruk van de Roode Vaan.Daarom lees ik dat schijtpapier een paar jaar niet meer

  2. Al 30 jaar geleden zag ik stickers “BRT weg ermee”. BRT is nu VRT, maar het is nog steeds een donkerrood nest, geen objectiviteit in berichtgeving. Rood gekleurd tot en met. Een zender die Stalin zou geapprecieerd hebben. Dus ook nu : VRT weg ermee. Het is gewoon een subsidie slurpende instelling, past goed in Noord-Korea. De mensen die daar aanwezig zijn hebben geen reden van bestaan, het zijn gewoon nulliteiten (maar die wel dik potverteren op ons belastinggeld).

Plaats een reactie

Delen