Uncategorized

Amerikaans leger controleert luchthaven Kaboel, Duitsland evacueert burgers

Wannes Neukermans

Maandag heeft het Amerikaanse leger de luchtverkeersleiding en de veiligheidscontrole over de luchthaven van Kaboel overgenomen. Dat deden ze nadat de Taliban zo goed als de rest van Afghanistan opnieuw overnamen. De chaos op de luchthaven is groot: duizenden Afghanen zijn op het tarmac doorgedrongen, in een poging hun land te ontvluchten. Intussen stuurde het Duitse leger ook al een vliegtuig naar Kaboel om Duitse burgers en Afghaanse personeelsleden te evacueren.

Maandagochtend hebben de Amerikaanse troepen in de lucht geschoten op de luchthaven. Duizenden Afghanen proberen de Taliban te ontvluchten. “Ik ben erg bang. Ze lossen schoten in de lucht. Ik zag een jong meisje verpletterd en gedood worden”, vertelde deze getuige aan het Franse nieuwsagentschap AFP.

Daarnaast heeft het Duitse leger maandag een vliegtuig naar Afghanistan gestuurd om Duitse burgers en Afghaanse personeelsleden te evacueren. Een A400M-transportvliegtuig van de Bundeswehr is maandag van de luchtmachtbasis van Wunstorf, in de deelstaat Nedersaksen, opgestegen richting Kaboel. De bedoeling is om Duitse burgers en lokale medewerkers in veiligheid te brengen. Daarvoor worden ook parachutisten van het Duitse leger ingezet. Het is waarschijnlijk de grootste evacuatie-opdracht van het Duitse leger tot nu toe, verklaarde minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) zondagavond in Berlijn. Duitsland stuurt maandag ook een ondersteuningsteam, dat bestaat uit deskundigen van verschillende Duitse ministeries, naar de Afghaanse hoofdstad.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Amerikaans leger controleert luchthaven Kaboel, Duitsland evacueert burgers”

  1. Hoe is dit mogelijk inderdaad iedereen wijst Amerika met de vinger maar wat kan men doen wanneer hun eigen leger gewoon opgaat in de Taliban 1 week en ze staan in de hoofdstad jaren van ondersteuning opleiding bewapening en financiering en dan zoiets wel als dit hun vrije keuze is dan kan niemand dit veranderen willen vrouwen vrijheid dan zullen ze er zelf voor moeten vechten van de mannen moeten ze niets verwachten

  2. Daar gaan we weer…. hoeveel Afghanen komen deze kant op? Wie gaat dat controleren? Kortom het gaat de belastingbetaler weer veel geld kosten en de gevaren van aanslagen verder vergroten. De peperdure kansloze missies in het recente verleden hebben niets opgeleverd.

  3. Op het einde van WO2 werden politieke vluchtelingen aangetroffen in Duitsland en Europa, luidens een akkoord getekend door Stalin, Roosevelt en Churchill, manu militari teruggestuurd naar hun land van herkomst. Russische krijgsgevangenen die niet wilden terugkeren werden naar de USSR teruggestuurd. Ik heb nooit een woord van kritiek gelezen noch gehoord in de pers over dit besluit. Ik zie hoegenaamd geen enkele reden om Afghaanse vluchtelingen naar Europa te delocaliseren. Er bestaan voldoende alternatieven in moslimlanden van de regio. Maar goed mijn persoonlijk standpunt is niet relevant, daarom vraag ik een bindend referendum over onderhavig thema.

  4. Inderdaad, Saudi Arabië zou hun verantwoordelijkheid mogen opnemen bvb. Iedereen naar Europa is onbegonnen werk, we kunnen al die mensen niet huisvesten… Bovendien kost dat stukken van mensen, want hoeveel van hen gaan hier aan het werk en hoe lang duurt dat… Blind iedereen binnenhalen is culturele zelfmoord!

  5. Wij zullen de vluchtelingen moeten opvangen. Geen enkele vluchteling zal naar China gaan dat toch vriendschappelijke betrekkingen met de taliban wil onderhouden. China is trouwens een buurland van Afghanistan. Wat een bende laffe en blinde politici hier in Europa die dit alles laten gebeuren.

Plaats een reactie

Delen