(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Bloedstalen bij omwonenden 3M-fabriek “ongezien hoog”

Carl Deconinck

De burgervereniging Grondrecht liet de Nederlandse expert Jacob de Boer onderzoek doen naar 10 bloedstalen. De resultaten zijn schokkend. De Europese drempel zou tot 168 keer overschreden zijn. Dat schrijft De Morgen.

Het is de eerste keer dat bloedresultaten rond de omstreden fabriek bekendgemaakt worden rond. 3M is een chemische fabriek die PFOS produceerde en de omgeving zou hebben vervuild met het giftige goedje.

Nu lijkt dat de vervuiling groter is dan eerst gedacht: De Europese norm voor PFOS ligt op 6,9 microgram per liter bloed. Die norm werd in elke case overschreden. De laagste haalde 19 nanogram. De anderen haalden 47, 82, 230, 380, 630, 750 en 850 nanogram per milliliter PFOS.

Jacob de Boer noemt de bevindingen “meer dan betekenisvol” en raadt de omwonenden aan om te stoppen met eieren en groenten uit de eigen tuin te eten. Hij dringt ook aan op medische opvolging. De burgerbeweging Grondrecht wil dat ook en eist een schadevergoeding voor mensen met gezondheidsschade.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Bloedstalen bij omwonenden 3M-fabriek “ongezien hoog””

Plaats een reactie

Delen