Greg Gutfeld (Wikimedia)

Greg Gutfeld (Wikimedia)

Cultuuroorlog

Conservatief domineert late night-televisie in de VS

Carl Deconinck

Fox News is nu ook het sterkste kanaal in het beroemde tijdslot op Amerikaanse televisie. Laatavondshows zijn een specifiek en populair format in de Verenigde Staten. De laatste jaren werden die gedomineerd door presentatoren met een linkse signatuur. Maar nu nam met Gutfeld een conservatief die leidende rol over.

Laatavondshows worden gekenmerkt door komische monologen van het nieuws van de dag, interviews met gasten, sketches en soms een streepje muziek. In Vlaanderen proberen zenders soms het format na te doen. Zo is Gert Late Night een relatief succesvolle poging. VRT had vroeger Van Gils en gasten. In Amerika heeft elke grote zender een eigen show en die zijn er erg belangrijk. Presentatoren zoals Jimmy Kimmel, John Oliver, Trevor Noah, Seth Meyers en James Corden zijn namen die je ook in de Vlaamse media geregeld ziet passeren. De grootste zijn er Jimmy Fallon en Stephen Colbert.

Frisse wind

Minder bekend is Greg Gutfeld. De conservatieve presentator van Fox News, de populairste kabelzender in de VS. Gutfeld kreeg recent zijn eigen laatavondshow bij Fox en schoot meteen naar de top van het televisielandschap. In augustus was Gutfeld! de meest bekeken show op televisie na 23 uur. Dat is des te indrukwekkender als je weet dat Fox News betalend is via de kabel en de andere grote zenders gratis via satelliet te ontvangen zijn.

Tijdens de week haalt Gutfeld 2,12 miljoen kijkers per avond, en 405.000 in de leeftijdsgroep tussen 25 en 54, dat is de belangrijkste groep voor adverteerders. Colbert strandt op een tweede plaats met respectievelijk 1,98 miljoen en 395.000 kijkers.

Het succes kwam er ook bijzonder snel, want de laatavondshow bestaat nog maar sinds 5 april van dit jaar. Inhoudelijk zit hij wel op een heel andere lijn dan de andere presentatoren, die doorgaans de democratische partij steunen, linksprogressief zijn en niet moeten weten van Donald Trump. Volgens critici zijn ze onderling inwisselbaar. Een vaststelling die ook door Gutfeld werd gemaakt. “De show is zo anders dan wat iedereen gewoon is, dat wanneer de kijker ze ontdekt, het zoals een stroom frisse koude lucht is op een irritant kleffe, hete dag.

De tv-maker wijst er op dat het succes ook apart is aangezien er veel minder schrijvers meewerken aan zijn show in vergelijking met de klassieke shows, die een gans leger aan schrijvers hebben. Bovendien laten de klassieke tv-sterren en Hollywoodgezichten hem ook links liggen, wat in feite een voordeel is en het er minder banaal aan toe gaat. “Bovendien zie ik er ook gewoon beter uit“.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Conservatief domineert late night-televisie in de VS”

Plaats een reactie

Delen